Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
38895

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Министър Плевнелиев за работата на Йотов и новия шеф на АПИ
  • Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
  • Министър Плевнелиев за работата на Йотов и новия шеф на АПИ

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов подаде оставка, съобщиха от пътната агенция. Неговото място заема Сергей Михалев.

Напускането на Божидар Йотов е отдавна планирана смяна, тъй като пътната агенция навлиза в нова фаза на развитие. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министърът потвърди, че новият председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" е Сергей Михалев. Плевнелиев припомни препоръката на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за увеличаване капацитета на агенцията и подобряване на работата й с международните финансови институции.

„За това на нас ни е необходим човек, който да може да върши тази работа, мениджър, който ще управлява по друг начин", каза министър Плевнелиев.



Той допълни, че Божидар Йотов е свършил перфектна работа и двамата са в прекрасни отношения. Плевнелиев каза, че хората за пръв път ще видят на пресконференция в петък „нов шеф и стар шеф да споделят общи приоритети и министъра по средата".

Той съобщи още, че към днешна дата министерството е изплатило на строителния бизнес 230 милиона от общо 274 милиона лева задължения на държавата. 19 милиона от оставащите дългове са на фирми, които не са си ги потърсили в пътната агенция и най-вероятно те ще съдят държавата, обясни регионалният министър. Задълженията на агенцията за строежа на Водното огледало в Кърджали са в размер на 24 милиона лева. Плевнелиев добави, че за 2010 година регионалното министерство е изплатило всички дължими суми на строителните фирми.

Йотов бе третият шеф на пътната агенция в рамките на година и седем месеца от управлението на ГЕРБ. Първият - Янко Янков, бе назначен от тройната коалиция и запази поста си до преструктурирането на агенцията. След това на неговото място бе назначен Димитър Иванов, който пък бе сменен от Божидар Йотов.


На 12 февруари в предаването „Седмицата" по Дарик Божидар Йотов коментира една от скандалните теми около пътната агенция за раздадени бонуси. Ето какво каза той тогава пред Кирил Вълчев:

Около 500 лв. е средната заплата в провинцията, около 800 лв. - в централното управление. Няма как да си позволим да вземем сериозни кадри при този начин на заплащане.

От друга страна, бяхте подложен в края на миналата година на натиск от Синята коалиция, която питаше за раздадени бонуси.

Това го обясних. Просто бяха взели една цифра за една година, без да я разделят на 12 месеца. Обясних го, дадох таблицата, имаше нарочна пресконференция.