Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
38895
Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
Министър Плевнелиев за работата на Йотов и новия шеф на АПИ
  • Шефът на АПИ Божидар Йотов подаде оставка
  • Министър Плевнелиев за работата на Йотов и новия шеф на АПИ

Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов подаде оставка, съобщиха от пътната агенция. Неговото място заема Сергей Михалев.

Напускането на Божидар Йотов е отдавна планирана смяна, тъй като пътната агенция навлиза в нова фаза на развитие. Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Министърът потвърди, че новият председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" е Сергей Михалев. Плевнелиев припомни препоръката на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу за увеличаване капацитета на агенцията и подобряване на работата й с международните финансови институции.

„За това на нас ни е необходим човек, който да може да върши тази работа, мениджър, който ще управлява по друг начин", каза министър Плевнелиев.

Той допълни, че Божидар Йотов е свършил перфектна работа и двамата са в прекрасни отношения. Плевнелиев каза, че хората за пръв път ще видят на пресконференция в петък „нов шеф и стар шеф да споделят общи приоритети и министъра по средата".

Той съобщи още, че към днешна дата министерството е изплатило на строителния бизнес 230 милиона от общо 274 милиона лева задължения на държавата. 19 милиона от оставащите дългове са на фирми, които не са си ги потърсили в пътната агенция и най-вероятно те ще съдят държавата, обясни регионалният министър. Задълженията на агенцията за строежа на Водното огледало в Кърджали са в размер на 24 милиона лева. Плевнелиев добави, че за 2010 година регионалното министерство е изплатило всички дължими суми на строителните фирми.

Йотов бе третият шеф на пътната агенция в рамките на година и седем месеца от управлението на ГЕРБ. Първият - Янко Янков, бе назначен от тройната коалиция и запази поста си до преструктурирането на агенцията. След това на неговото място бе назначен Димитър Иванов, който пък бе сменен от Божидар Йотов.


На 12 февруари в предаването „Седмицата" по Дарик Божидар Йотов коментира една от скандалните теми около пътната агенция за раздадени бонуси. Ето какво каза той тогава пред Кирил Вълчев:

Около 500 лв. е средната заплата в провинцията, около 800 лв. - в централното управление. Няма как да си позволим да вземем сериозни кадри при този начин на заплащане.

От друга страна, бяхте подложен в края на миналата година на натиск от Синята коалиция, която питаше за раздадени бонуси.

Това го обясних. Просто бяха взели една цифра за една година, без да я разделят на 12 месеца. Обясних го, дадох таблицата, имаше нарочна пресконференция.