Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита
68826

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита
  • Предлагат таксата за ВЕИ да се ползва за навлизане на възобновяемата енергия за бита

Парите от новата такса върху приходите на централите за възобновяема електроенергия да се насочат към навлизането й в бита.

Това предлагат от сдружение „Зелени иницаитиви".

„По света ВЕИ са признак за развитието, възхода и модерността на страните, у нас идеята за "зелена енергия" е била погрешно разбрана още от самото начало", посочват от сдружението.

Според експертите, трябва да се осигурят нисколихвени заеми и гратисен период, който да позволи повече хора да инсталират соларни панели в домовете си.

Държавата се е насочила главно към субсидиране на едрия бизнес в отрасъла, без да положи минимални усилия да популяризира "зелената енергия" и да я направи достъпна за обикновения потребител, смятат от сдружение „Зелени инициативи".



Според тях, средствата от очакваната 20-процентна такса върху приходите на вятърните и соларните централи не трябва да потъва в „блатото на НЕК и БЕХ", а трябва да се използва а за „осигуряването на стимули за широко навлизане на възобновяемата енергия в бита".

Според сдружението, с парите трябва да бъде създадена програма, чрез която да се даде възможност всеки българин да увеличи енергийната ефективност в дома си или да стане производител на зелена енергия.

Експертите предлагат държавата да разработи специална зелена кредитна схема по примера на Германия, с която да се осигурят нисколихвени заеми и гратисен период за въвеждането на възобновяемите източници в бита.

В Германия схемата се казвала "100 000 соларни покрива" и е била на стойност 560 милиона евро. Сметките за ток на домакинствата могат да се намалят с до 30 процента при използването на възобновяеми енергийни източници, смятат от сдружението.

Междувременно, депутати от енергийната комисия потвърдиха за Дарик, че утре ще се събере широка експертна група, която ще обсъди промените в Закона за енергетиката и в Закона за възобновяемите енергийни източници.

Проектотекстовете вече са почти готови, но трябва да се съгласуват с експерти от Българския енергиен холдинг и ресорния министър Драгомир Стойнев. Най-важната част от промените - какъв ще бъде процентът на облагане и по какъв механизъм ще се достигне до него, все още не е окончателно решена.

Миналата седмица пленарната зала прие на второ ченете текстове, с които се въвежда 20% такса върху приходите на вятърните и слънчевите централи, както и ограничаване на часовете на работата им през деня.

По-късно стана ясно, че се работи по диференцирана ставка. Освен това новата такса ще засегне всички производители на ток, а не само зелените централи.