Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права
70529

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Божидар Данев за единната сметка
  • Григор Димитров за възстановяването на здравноосигурителни права
  • Божидар Данев за единната сметка

12,4 млрд. лева минимум са укрити за периода 2008 - 2012 г. Това показва анализ на Българската стопанска камара. Изпълнителният председател на работодателската организация Божидар Данев бе категоричен, че сивата икономиката се е увеличила заради неадекватните мерки, взети от данъчната администрация, особено през управлението на ГЕРБ.

БСК предложила единната сметка, Дянков я реформирал

На въпрос на Дарик за ефекта от единната сметка и премахването й, Данев отговори, че при въвеждането й Симеон Дянков цялостно е видоизменил идеята на стопанската камара, тъй като не е имал възможност да събере около 5 млрд. лева стари задължения по друг начин.

След промените в сметката, въведени по-късно, тя е започнала да работи добре, смята Данев. По думите му след решението на Конституционния съд, механизмът с четири отделни сметки е възможно най-добрият.

Единната сметка беше атакувана в Конституционния съд под натиска на социални партньори във връзка с пренасочването на част от средствата за социални плащания за погасявания, напомни изпълнителният председател на работодателската организация.



"Дянков реформира нашата идея. Нашата идея не беше сметката да е в този вид, в който я въведе Дянков, тъй като в задълженията на данъчно задължените лица се бяха натрупали около 5 млрд. дългове и той изведнъж въведе принципа в единната сметка да се погасяват най-старите задължения, защото те бяха относително малки и беше невъзможно чрез административни или други процедури да бъдат събрани тези средства. И той измисли най-елементарния начин - първо да се погасяват старите плащания", каза Данев и бе категоричен, че от БСК никога не са предлагали подобно нещо.

Когато беше въведена единната смета и корекцията социалните плащания да бъдат изведени, според БСК единната сметка е започнала да върши чудесна работа. "Но поради това, че решението на КС ни връща към стари принципи, ние в момента смятаме, че четирите сметки отразяват вижданията на Конституционния съд, въпреки че коректният бизнес свикна с единната сметка и за него беше много по-просто и по-евтино обслужването", каза изпълнителният председател на БСК.

БСК иска промени за връщането на здравноосигурителни права

От БСК настояват и за промени в начина на възстановяване на здравно-осигурителните права, тъй като между 1-1,2 млн. българи не си плащат вноските. От камарата обаче отказаха да представят в детайли какви мерки предлагат, за да се реши проблемът, защото първо искат да ги съгласуват с лекарския бранш.

"Искаме да превърнем лекарите в търговци. Те изпълняват своята Хипократова клетва и който постъпи в болницата трябва да бъде лекуван. Щом като постъпи и е лекуван, неговите разходи трябва да се поемат. Как се поемат? Разхвърлят се между здравноосигурените лица и се пишат фалшиви клинични пътеки и какво ли не се прави само и само тези разходи да бъдат разпределени и платени по някакъв начин", каза Григор Димитров от камарата.

По думите му така задълженията на болниците за лекарства, консумативи и материали са над 400 млн. лв., като тези средства не са предвидени нито в републиканския бюджет, нито в здравната каса, където има недостиг. Идеята на стопанската камара е да се помисли по целия цикъл за здравнонеосигурените.

По отношение на възстановяването на правата Димитров даде пример, че ако на човек му предстои кардиологична операция, която струва 12 000 лева, той отива и внася 638 лева, колкото е необходимата сума за възстановяване на здравните права, прави си операцията и след това той отново прекратява плащането на вноски.