Лукойл готова да работи без печалба, ако има драматично поскъпване на горивата
52158

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лукойл готова да работи без печалба, ако има драматично поскъпване на горивата
  • Лукойл готова да работи без печалба, ако има драматично поскъпване на горивата

"Лукойл" е готова да работи с нулева печалба, ако има драматично повишение на цените на горивата. Това съобщи генералният директор на компанията Валентин Златев след среща в икономическото министерство с ресорния министър Делян Добрев и транспортния министър Ивайло Московски.

Златев отказа да начертае конкретните мерки за намаляване на цените на горивата, които е представил на срещата, но намекна, че може да се говори за нов мораториум върху цените. Той обясни принципно, че една от възможните мерки е задържане на цените, а другата е преработка без печалба.

"Имаме опит от миналата година, знаете, че ние фискирахме за месец цените, имаше ваканция по отношение на ползване на дизеловото гориво, имаше с десет дни намаляване на задължителните запаси. Това имаше своя положителен ефект и помните, че общо взето тогава това успокои обстановката на пазара", каза Златев.

Той допълни, че в момента е непредсказуемо накъде ще тръгне цената на нефта. "Защото при евентуални военни действия в страна, която е един от най-големите износители в света, това може рязко да повиши цената на суровия петрол, който е суровина за нашето производство", каза шефът на "Лукойл". Златев допълни, че при поскъпване на нефта, който се преработва в рафинерията, с около 34 на сто, компанията е вдигнала цените с 13 и 16 процента съответно при бензина и дизела.



На въпрос дали да очакваме следващ мораториум върху цените, Валентин Златев отговори, че всяка от страните ще направи своите разчети и резултатите ще бъдат обявени след втора среща, на която може да присъства и премиерът Бойко Борисов. "Това, което ние можем да направим, е да прецизираме максимално нашата себестойност - производствена, търговска и административна, и да не наддаваме нищо към нея, това е което имаме", каза Златев. На въпрос дали това означава без печалба, той отговори: "Да. Ние и в момента общо взето така работим при тази цена. Утре ако стане три лева литърът, каква печалба може..."

Шефът на "Лукойл" бе категоричен, че от компанията са най-заинтересовани цената да е нормална. По думите му, когато литър гориво е 1,50 лв., никой не се сърди, че има пет стотинки печалба, но когато цената е 3 лв., и за стотинка хората реагират много чувствително.