Банковите клонове няма да изчезнат въпреки дигитализацията
Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
101332

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
  • Лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават
В края на годината лихвите по кредитите ще започнат леко да се повишават. Тази прогноза направи Екатерина Кирилова, главен търговски директор в една от големите банки у нас по време на форума „Шума на парите”.
 
Всеки трети българин е имал неизплатени кредити

Банкерите отчитат като тенденция ръст на потребителските кредити, с които хората с жилищни заеми рефинансират остатъка от ипотеките си. Екатерина Кирилова направи прогноза дали ще поскъпнат заемите: "Нашата прогноза е, че лихвите ще се задържат и, може би в края на годината ще започнат леко да се показват".
 
На този етап не е ясно как влизането на страната в Еврозоната ще се отрази на лихвите по заемите. Екатерина Кирилова по-скоро не очаква промяна в тази насока. "Информацията, която имам, а и съм работила в страни от еврозоната, показва, че към момента ние държим едни добри нива на финансиране на населението и не очаквам да има съществени промени", обясни експертът.
 
Длъжникът у нас - млад мъж с образование и изгледи за кариера

Дигиталните услуги са предпочитани от хората в големите градове, докато в малките населени места хората предпочитат да отидат до банковия офис, показват наблюденията на финансистите. Те обаче са убедени, че банковите клонове няма да изчезнат въпреки дигитализацията, а ще се превърнат в консултантски центрове.