Белгийското министерство на отбраната очаква "писмо за намерения" от правителството на България за евентуална покупка на втора използвана фрегата, съобщи говорител на министерството за БТА.

Говорителят посочи, че миналата седмица в Белгия е била на посещение делегация на българското министерство на отбраната във връзка с покупката на още използвани бойни кораби "втора ръка" от белгийските военноморски сили.

През 2006 година в България пристигна използваната фрегата "Ванделаар", купена от Белгия за нуждите на българските военноморски сили. В България фрегата бе преименувана на "Дръзки".

Според различни съобщения за тази фрегата страната ни е платила много ниска, "политическа цена" - около 22 милиона евро, включително за оръжейните системи на борда. "Дръзки" вече бе използвана за патрулни дейности в Средиземно море около кризата в Ливан през миналата година.



На българската делегация бе предоставена цялата необходима информация за състоянието на корабите, които предлагаме, за тяхното въоръжение и цени. Сега очакваме "писмо за намерения" от българското правителство. В него трябва да се посочи има ли България интерес от купуване на още кораби "втора ръка" от Белгия и какви точно, добави говорителят.

Според източници, които пожелаха да останат неназовани, възможно е освен още една фрегата "втора ръка", България да закупи от Белгия и един използван миночистач.

Необходимостта от наличието на подобни кораби в българските Военноморски сили се засили след приемането на България в Европейския съюз.