Купуваме втора фрегата за ВМС?
Купуваме втора фрегата за ВМС? / netinfo

Белгийското министерство на отбраната очаква "писмо за намерения" от правителството на България за евентуална покупка на втора използвана фрегата, съобщи говорител на министерството за БТА.

Говорителят посочи, че миналата седмица в Белгия е била на посещение делегация на българското министерство на отбраната във връзка с покупката на още използвани бойни кораби "втора ръка" от белгийските военноморски сили.

През 2006 година в България пристигна използваната фрегата "Ванделаар", купена от Белгия за нуждите на българските военноморски сили. В България фрегата бе преименувана на "Дръзки".

Според различни съобщения за тази фрегата страната ни е платила много ниска, "политическа цена" - около 22 милиона евро, включително за оръжейните системи на борда. "Дръзки" вече бе използвана за патрулни дейности в Средиземно море около кризата в Ливан през миналата година.

На българската делегация бе предоставена цялата необходима информация за състоянието на корабите, които предлагаме, за тяхното въоръжение и цени. Сега очакваме "писмо за намерения" от българското правителство. В него трябва да се посочи има ли България интерес от купуване на още кораби "втора ръка" от Белгия и какви точно, добави говорителят.

Според източници, които пожелаха да останат неназовани, възможно е освен още една фрегата "втора ръка", България да закупи от Белгия и един използван миночистач.

Необходимостта от наличието на подобни кораби в българските Военноморски сили се засили след приемането на България в Европейския съюз.