Американският самолетоносач Ентърпрайз навлезе в Средиземно море
Американският самолетоносач Ентърпрайз навлезе в Средиземно море / снимка: БГНЕС, архив

Ударна група от военноморските сили на САЩ начело с атомния самолетоносач "Ентърпрайз" навлезе в Средиземно море на път за Персийския залив - към бреговете на Иран. Това съобщи в понеделник командването на Обединените военноморски сили на НАТО в Южна Европа с щаб в Неапол, предаде Интерфакс.

Според наличните данни групировката, водена от "Ентърпрайз", е била посрещната в Западното Средиземноморие от постоянно военноморско съединение на НАТО в региона, включващо холандска, германска и канадска фрегата.

Командващият съединението на НАТО Бен Бекъринг заяви, че след срещата корабите му са провели учение за "близко и далечно разузнаване на територии", участвали са в полети на палубната авиация и са били дозаредени с гориво от танкера на американската ударна група, пише БТА. Освен самолетоносача "Ентърпрайз" и танкера тя включва ракетен крайцер, три ескадрени миноносеца и ударна атомна подводница, уточнява Интерфакс.

Очаква се "Ентърпрайз" и корабите от охраната да останат известно време в Средиземно море, включително край бреговете на Сирия, а после да отпътуват през Суецкия канал и Червено море в района на Арабско море и Персийския залив.

В Персийския залив вече се намира ударна група начело със самолетоносача "Ейбрахам Линкълн". Недалеч оттам - в северната част на Арабско море, носи бойно дежурство самолетоносачът "Карл Уинсън", съпровождан от кораби за охрана, който осигурява подкрепа от въздуха за войските на НАТО в Афганистан, напомня агенцията.