Геомагнитна буря с рядък интензитет започна да "връхлита" Земята и би могла да предизвика нарушения в електрическите мрежи и на комуникациите, предадоха световните агенции. Бурята  предизвиква и впечатляващи сияния.

Тревога за геомагнитната стихия от 4 степен по 5-степенната скала за геомагнитните бури беше издадена от Центъра за прогнози на космическото време на към американското Управление за атмосферни и океанографски изследвания.

Серия от изхвърляния на коронална маса, които са експлозии на енергийни частици и на магнитни полета, тръгващи от Слънцето, са се насочили към Земята, обясни на пресконференция Шон Дол от Центъра.

БТА


Първо такова изхвърляне, което е било много, силно е достигнало до Земята в 16,30 ч. по Гринуич в петък, допълва Центърът. Според Шон Дол става дума за едно много рядко събитие, което може да продължи целия уикенд.

"Предупредихме сателитните оператори и комуникационните оператори и разбира се електрическите мрежи в Северна Америка", заяви експертът.
Слънцето сега е близко до пика си на активност според цикъл, който се повтаря на всеки 11 години.

Изхвърлянето на коронална маса - най-малко 7 такива феномена по посока на Земята са били наблюдавани сега - идва от слънчево петно, което е с около 16 пъти деаметъра на Земята. Подобни потоци с коронална маса се придвижват със скорост от няколкостотин километра в секунда.

Шон Дол препоръча на жителите да се оборудват с батерии и евентуално с генератори, както се прави при всяка обикновена буря.

Учени предупредиха, че са регистрирали мощни слънчеви изригвания

Издадено е и предупреждение, но само от първа по 5-степенната скала, за радиация, което към момента не поражда безпокойство.

Що се касае до въздушния трафик, Американското управление за гражданско въздухоплаване заяви, че не очаква значими последствия. Геомагнитните бури може да нарушат работата на навигационните средства и на високочестотното радиопредаване, обясни още американският авиационен регулатор и добави, че пилотите са предупредени в тази насока.

БТА

За последно предупреждение за геомагнитна бура от 4-а степен е било издавано в САЩ през 2005 г.

По-слабо интензивни геомагнитни бури и за по-кратко време имаше през март. Те продължиха тогава само няколко часа.

Но сегашното геомагнитно събитие се очаква да е с по-малки мащаби от геомагнитната буря от 1859 г., която е била най-мощната регистрирана някога, според НАСА. Известна под името "Карингтън", тя е отговаряла на геомагнитна буря от пета степен и е нарушила телеграфните комуникации по онова време.

Този тип бури засягат по-специално северните и южните географски ширини около полюсите. Колкото по-силна е бурята, толкова повече тя се спуска на по-ниски географски ширини.

В Южното полукълбо страни като Австралия или Нова Зеландия следят отблизо този тип ситуации, обясни Шон Дол.

Геомагнитното събитие води и до сияния, в това число и в райони, в които те не са обичайно явление. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Габриела Големанска/БТА