Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне
Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне / БГНЕС
Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне
87064
Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне
Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне
  • Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне
  • Египетският самолет е направил внезапни завъртания, преди да изчезне

Египетски самолет с 66 души на борда падна в Средиземно море. От гръцката гражданска авиация съобщиха, че самолетът се е разбил край гръцкия остров Карпатос. На борда не е имало българи, стана ясно от съобщение на Египетските авиолинии. В късния следобед гръцките власти съобщиха, че са намерили две отломки, за които се предполага, че са от падналия самолет. Разследват се всички възможни версии за инцидента, включително тероризъм.

Самолетът на авиокомпания EgyptAir, извършващ полет от Париж до Кайро, изчезна от радарите рано сутринта. На борда е имало 56 пътници и 10 души екипаж. Сред пасажерите има граждани на 12 държави - 30 египетски и 15 френски граждани, по един гражданин на Алжир, Белгия, Чад, Канада, Великобритания, Кувейт, Португалия, Саудитска Арабия, Судан и двама иракчани, гласи изявление на превозвача.

Египетски пътнически самолет изчезна от радарите

Полетът, продължаващ по разписание три часа и половина, е излетял от парижкото летище „Шарл дьо Гол" в 23:21 часа, половин час след планираното време. Гръцките авиационни власти са информирали Египет, че пътническият самолет е изчезнал от радара им 20 минути след навлизане във въздушното пространство на Гърция. От пилотската кабина не е бил подаден сигнал за бедствие, което според експерти по въздушна сигурност показва, че всичко е станало за секунди. Затова не може да се изключи вероятността за терористичен акт.

Египетските военни не са получавали сигнал за бедствие от изчезналия самолет

Жители на гръцки остров и капитан на гръцки търговски кораб разказаха, че рано сутринта са видели огнен взрив в небето.

Гръцкият военен министър Панос Каменос съобщи, че самолетът е направил внезапни завъртания във въздуха.

Самолетът е извършил завой от 90 градуса наляво, последван от 360-градусов завой надясно, падайки от 37 000 височина до 15 000 фута. Сигналът е загубен при около 10 000 фута височина.

Откриха отломки от изчезналия самолет в Средиземно море

Продължава издирването на останки от самолета с въздушни и морски съдове в района южно от остров Карпатос, където се смята, че се е разбил самолетът.

Европейската служба за въздухоплаване съобщи от своя страна, че в района, където изчезна самолетът, метеорологичните условия са били благоприятни. Пилотът е бил доста опитен и е имал над 6000 летателни часа във въздуха.

Египетският премиер Шериф Исмаил съобщи, че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм.

Франсоа Оланд: Изчезналият египетски самолет се е разбил

Френският президент Франсоа Оланд потвърди, че самолетът се е разбил.

„Ние трябва да сме сигурни, че ще научим всичко за причините за случилото се. Няма хипотеза, която да може да бъде изключена или да бъде смятана за най-вероятна".

Държавният глава предложи помощ от страна на Франция при търсенето на оцелели.

Египет не изключва нито една версия за изчезването на самолета на EgyptAir

Еърбъс А320 е един от най-използваните модели в света в наши дни. Този самолет с два двигателя е един от най-безопасните в света. В анализ на Боинг за сигурността от 2015 г. се казва, че А320 е регистрирал само 0,14 фатални злополуки на милион излитания. Влиза в обръщение през 1988 г. Днес по света се използват около 4000 самолета от този модел.