Египетски пътнически самолет, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с 66 души на борда, е изчезнал днес от радарите, предадоха световните агенции.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (00.09 ч. българско време днес).

Франция не изключва нито една хипотеза за изчезването на самолета

Самолетът е изчезнал от радарите две минути след като е напуснал гръцкото въздушно пространство, съобщи ръководителят на отдела за гражданска авиация на Гърция Костас Лидзеракис, цитиран от Ройтерс.

Пилотът не е съобщил за никакъв проблем в последния си разговор с гръцките диспечери, съобщи службата на гръцката гражданска авиация, цитирана от Франс прес.

"Авиодиспечерите са разговаряли с пилота, когато самолетът се е намирал над остров Кеа, югоизточно от Атика, на 11 000 м височина. Той не е сигнализирал за никакъв проблем", заяви шефът на службата. "Пилотът беше в добро настроение и благодари на гръцки".

Летателната машина е напуснала гръцкото въздушно пространство в 3,27 часа местно време и е влязла в египетското. Две минути по-късно е изчезнала от радарите.

Връзката с него прекъснала, когато бил на височина около 11 хиляди метра.

Самолетът се е разбил на остров Карпато?

Египетското министерство на авиацията заяви, че все още е рано да се каже дали еърбъсът се е разбил, макар че това е много вероятно.

Командирът на екипажа е бил египтянин, роден през 1980 г., и е имал 6275 летателни часа, от които 2101 - с А320. Вторият пилот е имал 2766 летателни часа, съобщи ТАСС.

Гръцкият министър на отбраната съобщи, че самолетът е направил внезапни завъртания във въздуха - първо с 90 градуса наляво, след това с 360 градуса надясно и рязко е паднал от 10 000 метра на 4500 метра височина, преди да изчезне от екраните на радарите.

"По наши данни в 00.37 ч. по Гринуич самолетът, който е бил на около 10-15 мили в египетското въздушно пространство, е извършил завъртане с 90 градуса наляво, а после с 360 градуса надясно, като рязко е загубил височина от 10 000 на 4500 метра. Той е изчезнал от радарите на около 3000 метра височина", заяви Каменос, който съобщи, че е разговарял с египетския си колега.

Египетските военни опровергаха информацията, че два часа след изчезването на самолета от радарите бил уловен автоматично подаван от апаратурата на самолета сигнал за бедствие.

Прочетете повече тук

Европейската служба за въздухоплаване съобщи, че в района, където изчезна самолетът с 66 пътници на борда, не е имало неблагоприятни метеорологични условия, съобщи Ройтерс.

Източник от гръцката гражданска авиация машината се е разбила край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирала в египетското въздушно пространство, предаде Франс прес.

"Около 00.29 ч. по Гринуич (03.29 ч. местно време), докато се намираше в египетското въздушно пространство, самолетът изчезна от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 мили от остров Карпатос", който е разположен между Родос и Крит, заяви източникът.

Продължава издирването на останки от самолета с въздушни и морски съдове в района южно от остров Карпатос, където се смята, че се е разбил самолетът. Засега не е намерено нищо, съобщи представител на гръцката брегова охрана, цитиран от Ройтерс.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

Изчезването на полет МН370 остава мистерия две години по-късно

Самолетната компания потвърди в Туитър, че самолетът е изчезнал, с 56 пътници и 10-членен екипаж на борда.

Самолети на египетските военновъздушни сили издирват изчезналия от радарите самолет, предаде ТАСС. Както съобщи новинарския сайт Ел Баляд, авиацията претърсва района, където е изчезнал самолетът, следейки за отломки или други следи от катастрофа.

Междувременно Гърция също се включи в издирването на изчезналия египетски самолет, предаде Асошиейтед прес. Към района са изпратени два самолета и фрегата.

С изчезналия самолет са пътували 30 египетски граждани, 15 френски, един британски, както и граждани на Ирак, Кувейт, Саудитска Арабия, Судан, Чад, Португалия, Алжир и Канада, предаде АП.

За Еърбъс А320

Еърбъс А320 е един от най-използваните модели в света в наши дни. Използва се на кратки и средни разстояния, като максималният му пробег е 6480 км. Може да приема до 180 пътници.

Този самолет с два двигателя е един от най-безопасните в света. В анализ на Боинг за сигурността от 2015 г. се казва, че А320 е регистрирал само 0,14 фатални злополуки на милион излитания.

Влиза в обръщение през 1988 г. Днес по света се използват около 4000 самолета от този модел.

Сертифициран за полети на височина до 11 700 метра, с абсолютен таван на височина от 12 600 метра.

Източник: БТА, видео: Ruptly, снимка: БГНЕС