Египетските военни не са получавали сигнал за бедствие от изчезналия самолет
Египетските военни не са получавали сигнал за бедствие от изчезналия самолет / БГНЕС

Самолет на египетската компания EgyptAir (Иджипт еър) изчезна от радарите две минути след напускането на гръцкото въздушно пространство.

Лайнерът Еърбъс А320, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с 66 души на борда, е излетял от френската столица в 23.09 ч. снощи (00.09 ч. българско време днес).

Връзката със самолета прекъсна в 02.30 ч., когато машината се намираше над Средиземно море на 280 км от египетския бряг.

Египетски пътнически самолет изчезна от радарите

Египетското министерство на авиацията заяви, че все още е рано да се каже дали еърбъсът се е разбил, макар че това е много вероятно.

Командирът на екипажа е бил египтянин, роден през 1980 г., и е имал 6275 летателни часа, от които 2101 - с А320. Вторият пилот е имал 2766 летателни часа, съобщи ТАСС.

Преди да изчезне от радарите, еърбъсът рязко се е спуснал от 37 000 фута (11,2 км) на 9000 фута (2,7 км), пише гръцкият вестник "Про тема", като се позовава на неназовани източници, съобщи ТАСС.

Египетските военни опровергаха информацията, че два часа след изчезването на самолета от радарите бил уловен автоматично подаван от апаратурата на самолета сигнал за бедствие, както съобщи министерството на гражданската авиация, цитирано от ТАСС.

Европейската служба за въздухоплаване съобщи, че в района, където изчезна самолетът с 66 пътници на борда, не е имало неблагоприятни метеорологични условия, съобщи Ройтерс.

Франция не изключва нито една хипотеза за изчезването на самолета

Източник от гръцката гражданска авиация машината се е разбила край гръцкия остров Карпатос в югоизточната част на Егейско море, докато се е намирала в египетското въздушно пространство, предаде Франс прес.

"Около 00.29 ч. по Гринуич (03.29 ч. местно време), докато се намираше в египетското въздушно пространство, самолетът изчезна от гръцките радари. Той се е разбил на около 130 мили от остров Карпатос", който е разположен между Родос и Крит, заяви източникът.

Лайнерът Еърбъс А320 на авиокомпания EgyptAir, изпълняващ полет от Париж до Кайро, с 66 души на борда, изчезна от радарите две минути след напускането на гръцкото въздушно пространство. Според египетските авиационни власти изчезналият над Средиземно море самолет най-вероятно е паднал в морето. Френският премиер Манюел Валс съобщи, че не изключва нито една хипотеза за съдбата на самолета.