Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ) / снимки: Dariknews.bg, БГНЕС

За втора поредна вечер полицаи в София и други градове в страната излязоха на протест. Те са недоволни от проектобюджет на правителството, който предвижда орязване на заплатите им, намаляване на пенсиите, махане на социалните добавки за всяка прослужена година, както и орязване на заплатите при пенсиониране и намаляване на отпуските им.

Над 100 полицаи се събраха тази вечер край столичната автогара „Овча купел”, за да изразят недоволството си от орязаните им привилегии. За час те блокираха кръстовището на намиращите се в близост булеварди „Цар Борис III” и „Овча купел”.

Пореден ден на полицейски протести в цялата страна

Първоначалната им идея беше да пресекат няколко пъти ключовия булевард „Цар Борис III”, който свързва центъра на София и прераства в главен път Е-79 към Дупница, Кюстендил, Благоевград и съседна Гърция. Минути след 18.00 ч. обаче те блокираха булеварда, но действията им протекоха тихо и без сканирания.

Автомобилите бяха пренасочвани през локалното платно, тъй като булевардът се оказа по-голям от броя на протестиращите, които присъстват. Протестните действия в района се охраняват от четири полицейски коли, които регулират движението.

Преди да пристъпят към протестни действия включилите се в проявата обясниха пред журналистите, че не са склонни на никакви компромиси относно техните привилегии. Ако правителството можело да управлява с компромиси, и това е неговия стил, недоволните са категорични, че за отстъпване от позициите и дума не може да става.

Те се заканиха на протестни действия и през следващите дни, като обясниха, че дестинациите ще бъдат различни.

По отношение на въпроса разрешен ли е протестът в района на автогара „Овча купел” тази вечер, протестиращите и обясниха, че разрешение не е нужно, когато са уведомили общината за своето намерение.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Друга група полицаи блокира „Орлов мост”. Заради блокираното движение се създаде напрежение на мястото на протеста, като шофьори, преминаващи през кръстовището, изразиха несъгласие с протестиращите.

Около 19.30 ч. протестиращите полицаи се изтеглиха от страната на езерото „Ариана”, с което на практика протестът им тази вечер приключи.

През цялото време директорът на столичната полиция, директорът на „Национална полиция” и други ръководни фигури в МВР преговаряха с протестиращите си колеги. Те се опитаха да ги убедят, че има опасност от провокации заради мача на ЦСКА, който се игра малко по-рано тази вечер на стадион „Българска армия”.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Протести имаше и в много градове из цялата страна.

Над 200 служители на МВР протестираха в центъра на Бургас

Над 200 служители на МВР (надзиратели, съдебна охрана, полицаи и пожарникари) протестираха в центъра на Бургас. Те се събраха пред Съдебната палата, на площад „Тройката” в града.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Стотици полицаи протестираха и във Варна

Стотици полицаи се събраха на кръстовището на Двете кули във Варна, за да изразят недоволството си от готвените промени, свързани с отнемане на част от придобивките им.

Полицаите бяха категорични, че няма да прекратят протестните действия, докато исканията им не бъдат чути. По думите им само за последните няколко дни на напрежение в системата са подадени десетки рапорти за напускане.

Стотици полицаи в Русе излязоха пред Областната дирекция на МВР в града

Над 200 полицаи се събраха за втора поредна вечер пред Областната дирекция на МВР в Русе. Тази вечер не се стигна до блокиране на ключови кръстовища в града, нито до пренасяне на протеста към Дунав мост.

Действията на полицаите преминаха тихо и спокойно. Някои от служителите бяха заедно с децата си. Те обявиха, че утре отново ще се съберат пред сградата на полицията след 17.30 ч. По данни на синдикалните организации средно по 15-17 рапорта за напускане на системата на МВР са подадени през последните два дни в Русе.

Полицейски протест и в Търговище

Близо 200 служители на областната дирекция на МВР в Търговище излязоха на протест тази вечер. Тяхното недоволство е породено готвените промени в сектор „Сигурност”. Сред протестиращите имаше служители на всички звена на дирекцията, имаше и такива, които бяха довели децата си.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Разградски полицаи затвориха пътя Русе-Варна за половин час

Полицаи от Разградско затвориха пътя Русе - Варна на изхода от Разград за Шумен за близо половин час. Сред дневния протест на оживено разградско кръстовище те имаха намерение след работно време да блокират и натоварения път за един час.

Полицаите освободиха пътя с уговорката, че утре пак са на кръговото кръстовище в обедната си почивка.

Служители на МВР в Габрово се отказаха от блокада на прохода Шипка

Служители от системата на МВР от област Габрово не проведоха обявените за вечерта на 4 ноември протест и блокада на прохода Шипка. Вместо това те заявиха, че имат събрание, на което ще обсъдят създалата се обстановка с проектобюджета на министерството.

Около 200 служители на системата в извън работно време застанаха на пътното платно, като така не даваха възможност на автомобилите да преминават. От думите на местния синдикален лидер Николай Ников стана ясно, че половин час преди началото на протеста се е получило писмо от главния секретар, което не им позволява да изпълнят предварителния си замисъл.

Протести на полицаи, пожарникари и военни блокираха Пловдив

Протестът на полицаите продължи и тази вечер в Пловдив. Стотици полицаи и пожарникари се събраха пред Областната дирекция на полицията в 17.45 ч., след което част от тях тръгнаха на шествие по бул. „Шести септември”, посока Панаира.

За около 40 минути, те блокираха движението в двете посоки на кръговото до Водната палата, като се образуваха километрични задръствания. Минути преди 19.00 ч. обаче, протестиращите освободиха платната за движение и се отправиха обратно към Областната дирекция на МВР-Пловдив.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Протестно шествие на полицаи спря движението на възлови кръстовища в Добрич

Десетки полицаи излязоха да протестират в Добрич тази вечер. Включиха се служители на Областната дирекция на МВР, от Пожарната, както и военни. Протестиращите бяха подкрепени и от свои близки, които също се движиха с тях по маршрута на протестното шествие.

Над 300 полицаи си „говориха” пред дирекцията на МВР в Перник

Над 300 полицаи се събраха тази вечер пред сградата на областната дирекция на МВР в Перник. Сред „разговарящите” имаше полицаи, служители на Пожарната, на Съдебна охрана, служители от арестите, хора от ДАНС, БОП, както и от районните полицейски управления.

Полицаи отново излязоха на протести из цялата страна (СНИМКИ)
netinfo

Четете още:

Служители на сектор „Сигурност” в МВР на протест и край Силистра

Край Плевен се събраха на протест стотици полицаи

Многобройно полицейско шествие и в Стара Загора

Протестът на сливенските полицаи, пожарникари и надзиратели продължава

Служители от сектор „Сигурност” от Враца блокираха главен път Е-79

Протестиращи край  Монтана: В момента системата на МВР се разбира