Служители от сектор „Сигурност” от Враца блокираха главен път Е-79
Служители от сектор „Сигурност” от Враца блокираха главен път Е-79 / Дарик Враца

Над 300  полицаи преградиха тази вечер главен път Е-79 между Враца и Мездра. Те блокираха движението в двете посоки и на мястото веднага започнаха да се образуват колони от автомобили и тирове, тъй като оттук минава основният поток към Дунав мост 2.

Да се включат в протеста тук бяха дошли полицаи от Районните управления от Враца, Бяла Слатина, Оряхово, Козлодуй, Роман, Мездра и Видин, от Синдиката на затворите, от Съдебна охрана, Следствените арести, военни, Гражданска защита, пожарникари.

Хората бяха категорични, че искат гаранции, че това което е записано в законопроекта няма да се приложи. Не са доволни и от това, че добавката за прослужено време ще влезе в заплатата, защото по този начин млад полицаи с малка заплата ще си остане с нея години наред.

Служители от сектор Сигурност от Враца блокираха главен път Е-79
netinfo

Оплакаха се и от това, че години на ред само ги лъжат, че ще получат униформи,  ходят със скъсани кубинки, сами си купуват консумативите, няма гориво за служебните автомобили, нито поддръжка.

Не са съгласни и с орязването на отпуската. „Действително има много колеги, които не са си взимали отпуска и тя се е натрупала, но това е защото в малките населени места има недостиг на хора и ако излязат ще се оголят патрулите”, обясни Николай Христов от Синдиката на федералните служители в МВР.

Протестиращите са недоволни и от това, че няма реална реформа в системата и администрацията продължава да е голяма. „Има много неща които трябва да се променят за това искаме постоянен диалог между синдикати и ръководството на МВР”, споделиха те.

Служители от сектор Сигурност от Враца блокираха главен път Е-79
netinfo

Протестиращите са категорични, че ако не получат това, което искат ще продължат с протестите и блокадите, а в неделя ще заминат за София.

Блокада има и на кръговото кръстовище на входа на Монтана. Там протестират представители на полицията от Монтанско и Видинско.

Някои от блокираните водачи подкрепяха протестиращите, повечето обаче изразиха остро недоволство, че „никой по това време не е тръгнал на разходка и че по този начин полицаите само настройват още повече обществото срещу тях”.

Служители от сектор Сигурност от Враца блокираха главен път Е-79
netinfo