Полицейски протест и в Търговище
Полицейски протест и в Търговище / Борислав Курдов

Близо 200 служители на областната дирекция на МВР в Търговище излязоха на протест тази вечер. Тяхното недоволство е породено от готвените промени в сектор „Сигурност”. Сред протестиращите имаше служители на всички звена на дирекцията, имаше и такива, които бяха довели децата си.

Протестът започна със шествие по ул. „Александър Стамболийски”, след което служителите на реда обикаляха кръговото кръстовище на главния път София-Варана, с което на практика блокираха движението.

„След предлаганите реформи ние не виждаме сигурност в тази система. Няма стимул за колегите да останем да служим”, каза Йордан Йорданов от охранителна полиция.

„Не съм съгласна с нито една от предлаганите промени. Кому ще вземат отпуската - на тези момчета, които не почиват и са полицаи по 24 часа в денонощието. Не съм съгласна да не се начисляват тези 2%, какъвто получават всички останали професии”, каза Софка Великова - експерт криминалист в ОД на МВР.

Други протестиращи попитаха защо реформите са само в системата на МВР, а не и в министерството на правосъдието. Там също има по 20 заплати при пенсиониране. Служителите там получават и високи заплати, както и допълнителни средства като антикорупционни.

Недоволните служители на реда се заканиха да продължат с протестите.