Смяна на властта, новите министри поеха щафетата
Смяна на властта, новите министри поеха щафетата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова, БГНЕС
Новите министри поеха щафетата
74228
Новите министри поеха щафетата
  • Новите министри поеха щафетата

Кабинета „Орешарски" предаде символично властта на служебното правителство. Новите министри очертаха основните приоритети в своята работа - отпушване на спрените пари по оперативните програми, търсене на допълнителни средства за стабилизиране на бюджетите на отделните министерства, продължаване на започнатите политики и подготовка на изборите през октомври.

При поемането на властта от премиера в оставка Пламен Орешарски проф. Близнашки изрази съжаление, че не се е стигнало до актуализация на бюджета, защото това наистина е щяло да доведе до по-голяма сигурност при работата на служебното правителство и отговор на ситуации, които идват като „гръм от ясно небе".

От своя страна Пламен Орешарски бе категоричен, че оставя държавата със стабилни финанси и за една година икономическите показатели са се подобрили. Орешарски се похвали с отворени 50 000 нови работни места и поставяне на началото на облекчаване на административната тежест.

Смяна на властта новите министри поеха щафетата
netinfo

В Министерството на регионалното развитие предаването и приемането на министерския пост стана символично - чрез ножица. Досегашният министър Десислава Терзиева определи днешния ден като приятен и върна на Екатерина Захариева ножицата, която е получила от нея при приемането на своя мандат преди година: „Искам да ви върна обратно ножицата, която Вие ми дадохте с пожелание да режа тогава лентата на една магистрала. Сега аз ти пожелавам да отрежеш лентата на един третокласен път, който ще стане в края на август и той се намира в Хасковска област".

Служебният регионален министър Екатерина Захариева коментира, че ще се търсят пари, включително и от държавния бюджет, за да се компенсират спрените плащания към строителния бранш.

Смяна на властта новите министри поеха щафетата
netinfo

Допълнителни пари ще иска и новият министър на вътрешните работи Йордан Бакалов, който пое поста от Цветлин Йовчев.

Причината е, че за да бъде актуализиран бюджетът на Здравната каза с 225 милиона, редица министерства ще са с по-малко пари: „Министър Йовчев ми предава министерството кадрово стабилно, но финансово в резултат на гласуването на моите бивши колеги, не толкова стабилно".

Цветлин Йовчев заяви, че е изумен от намалението на бюджета на Министерството с над 97 милиона лева, при положение, че разходите вече са свити максимално. Той беше категоричен, че на заплатите на униформените не трябва да се посяга: „Спрели сме абсолютно всички текущи ремонти, всичко, което може като капиталови разходи, прехвърлихме ги обратно за заплати, за да гарантираме, че хората ще си получат заплатите. И сега съм изненадан от това решение. Аз не мога да ви кажа каква е идеята на този, който е предложил промяна в бюджета, откъде ще станат тези съкращения в бюджета, аз не мога да разбера".

Смяна на властта новите министри поеха щафетата
netinfo

Служебният социален министър Йордан Христосков си постави задачата да бъдат изготвени няколко нови варианти и проектозакони за пенсионната реформа: „Крайният резултат ще бъде няколко варианта за реформа в пенсионната система, с конкретни обаче финансови разчети - колко струва всичко това в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, включително и проектозаконови текстове. Основното нещо, което на първо място ще дадем варианти за решение - това е ранното пенсиониране на хората от първа и втора категория труд".

Ще бъдат предприети и спешни мерки за подпомагане на хората от бедстващите райони, каза още Христосков. Той обеща и че ще се спазват сроковете за социалните плащания.

Смяна на властта новите министри поеха щафетата
netinfo

Няма да има вицове по време на министерстването ми, каза служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков при приемането на поста от досегашния министър Таня Андреева.

За мен е от изключително значение да не предизвикам някакви сътресения в системата на здравеопазването с моите действия, заяви той. Ненков се ангажира да продължи хубавите неща, започнати от досегашното ръководство, и посочи, че Спешната помощ е приоритетна. Той отбеляза и, че няма някакъв голям план за рязка промяна в системата.

Предшественичката му Таня Андреева каза, че предава този невралгичен, тежък и изтощителен пост след една година сериозна работа, макар и в много трудно време. Важно е да продължите всичко, което сме започнали, защото като представители на сектора знаем, че няма място за почивни дни и за вакуум, обърна се тя към Ненков. Андреева отбеляза колко е важна екипността и приемствеността и изрази готовност да помага.