Предупрежденията на синоптиците за опасно време се сбъднаха. В части от страната удариха силни бури, дъждове и градушки.




За 4 часа този следобед са изстреляни над 600 ракети от структурите на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", във връзка с развилите се мощни купесто-дъждовни облаци, придружени с градушка, в областите Пловдив, Хасково, Стара Загора и Сливен, обявиха от земеделското министерство.

Обработени са над 20 градоопасни клетки от Регионалните дирекции по градушките в Тъжа, Стара Загора, Поповица, Хасково и Сливен.

Една от клетките, преминаваща над защитавана територия е суперклетка, която е въздействана от 3 регионални дирекции – Поповица, Петрово и Старо село. При този тип процеси е характерно непрекъснатото възобновяване мощността на облака, като е невъзможно напълното предотвратяване на градушката, а само намаляването на размерите.

Ледени късове покриха пътя край Чирпан.

Хората споделиха в социалните мрежи, че са нанесени щети по реколкотата в целия район.





Нанесени са щети и в село Зетьово.



Едра градушка удари и село Самуилово, Старозагорско.



Гръмотевична буря с градушка падна и над село Градина и Първомай.









Хората публикуваха в социалните мрежи и огромни късове от силна градушка в сливенските села Асеновец и Шивачево. 







Очакват се повишения на някои от речните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Става дума за водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, във водосборите на реките северно от р. Камчия включително, в горните части от водосбора на р. Тунджа и горните и средните части от водосбора на р. Марица.

Припомняме, че за днес е обявен жълт код за потенциално опасно време и обилни дъждове в 12 области на страната. 

В петък сутринта и в източните райони валежите ще спрат, а облачността ще се разкъса и бързо ще намалее и времето в цялата страна ще бъде предимно слънчево, сочи прогнозата за времето.

Очакват се повишения на някои от речните нива, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Повишения на речните нива ще има във водосборите на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм, Янтра, във водосборите на реките северно от река Камчия включително, в горните части от водосбора на река Тунджа и горните и средните части от водосбора на река Марица.

Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня