/ iStock photos/Getty images
Изцяло нова детска градина ще отвори врати тази есен във Варна.

Това стана ясно, след като Общинският съвет даде съгласието си за откриване на детското заведение на ул. „Хъшове“ №2 в крайморския град. Детската градина ще може да приеме 100 деца в четири възрастови групи.

Още 7,5 млн. лв. за нови детски градини и училища

С изграждането ѝ общинските градини в централния район „Одесос“ ще станат девет, което ще позволи обхващането на повече деца по постоянен и настоящ адрес в тази част на града.

Строителството на детското заведение започна преди няколко години и трябва да приключи през август. Съветниците дадоха съгласието си за обезпечаване на част от средствата, необходими за изграждане и основен ремонт на две училища, три детски заведения и едно общежитие във Варна.

Общината ще осигури за целта повече от 11 млн. лева. Варна има одобрени проекти по програмата на Министерството на образованието и науката за изграждане на нов корпус на детска градина в квартал „Кайсиева градина“ и за нова сграда на детско заведение в район „Приморски“.

БТА

Строителството на двата обекта ще струва малко на 9 млн. лева, от които около 6 млн. са безвъзмездна финансова помощ по програмата, а останалата част ще трябва да бъдат осигурени от Общината.

Средствата за допълнително финансиране на обектите ще бъдат заложени в общинския бюджет за 2025 г., но заради поставен срок от образователното министерството за потвърждение - 31 май, предложението бе гласувано днес.

Съветниците дадоха съгласието си и за осигуряване на до 8,35 млн. лева за периода 2024-2026 г. за изпълнение на пет обекта по Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Данаил Войков, БТА