Захариева си постави за цел да отпуши европарите по ОП Регионално развитие
Захариева си постави за цел да отпуши европарите по ОП Регионално развитие / снимка: БГНЕС
Захариева си постави за цел да отпуши европарите по ОП "Регионално развитие"
74213
Захариева си постави за цел да отпуши европарите по ОП "Регионално развитие"
  • Захариева си постави за цел да отпуши европарите по ОП "Регионално развитие"

Служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева си постави две основни цели - подготовка на изборите и отпушване на спрените пари по Оперативна програма "Регионално развитие".

Досегашният министър Десислава Терзиева определи днешния ден като приятен и върна на Захариева ножицата, която е получила от нея при приемането на своя мандат преди година. Захариева заемаше поста на министър на регионалното развитие и в служебното правителство на Марин Райков.

С кратък отчет за свършеното и акцент върху политиката за ремонт на малките второкласни и третокласни пътища Десислава Терзиева предаде поста си на служебния министър Екатерина Захариева.

"Искам да ви върна ножицата, която ми даде тогава, с пожелание да режа лентата на една магистрала. Аз ти пожелавам да отрежеш лентата на третокласния път Крумово-Роза в Хасковска област в края на август", каза Терзиева.

Тя очерта и две важни задачи пред служебния министър, което доведе до диалог с Екатерина Захариева. Едната задача, която постави досегашната министърка на наследничката си, е да успее да защити 67 града в новата програма за регионално развитие "Региони в растеж" и да отпуши средствата по оперативната програма за сектора за периода 2007-2013, по която понастоящем се изпълняват проекти.

"Много ми се иска и благодаря на госпожа Терзиева, че е още оптимист за това, че имаме надежда да договорим 67 града. Проблемът е, че сме се съгласили да отпадне споразумението и това със сигурност ще по-големи създаде трудности пред преговорите и договарянето за 67 града", каза Захариева.

"Мисля, че сме оставили добра база и можем спокойно да се договорим за 67 града", каза от своя страна Терзиева.

Екатерина Захариева ще бъде и министър на инвестиционното проектиране. Самото министерство бе отделено от регионалното развитие от кабинета "Орешарски".

"Фактът, че съм министър и на двете, мисля, че ясно показва отношението на президента и неговото категорично мнение, че двете министерства трябва да бъдат заедно отново", коментира служебният министър.

Захариева уточни, че президентът не е събрал двете министерства, за да не се забавя работата в тях.