Служебният премиер обеща да няма чистки
Служебният премиер обеща да няма чистки / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Пламен Орешарски
74209
Пламен Орешарски
проф. Георги Близнашки
Служебният премиер обеща да няма чистки
  • Пламен Орешарски
  • проф. Георги Близнашки
  • Служебният премиер обеща да няма чистки

Служебният премиер проф. Георги Близнашки призова всички българи да се включат в дарителската кампания за подпомагане на бедстващите след наводненията. Това стана при поемането на властта от премиера в оставка Пламен Орешарски.

Проф. Близнашки изрази съжаление, че не се е стигнало до актуализация на бюджета, защото това наистина е щяло да доведе до по-голяма сигурност при работата на служебното правителство и отговор на ситуации, които идват като „гръм от ясно небе”.

От своя страна Пламен Орешарски бе категоричен, че оставя държавата със стабилни финанси и за една година икономическите показатели са се подобрили. Орешарски се похвали с отворени 50 000 нови работни места и поставяне на началото на облекчаване на административната тежест.

Служебният премиер обеща да няма чистки
netinfo

За да се намерят пари за подпомагане на бедстващите хора заради наводненията в страната, служебният премиер проф. Георги Близнашки ще се обърне към европейските механизми за помощ. Проф. Близнашки обаче призова и за национална солидарност, като подчерта, че ако се е случила актуализацията на бюджета, той е щял да има по-голям ресурс за действие.

„Съжалявам, че политическите партии не проявиха достатъчно разбиране и далновидност по тези въпроси. Бях впечатлен от вашата фраза, че не е необходима актуализация, но тя дава стабилност. Може би трябваше да кажете, че тя е необходима, за да даде сигурност, за да бъдете разбран по-правилно”, обърна се Близнашки към Орешарски.

„Онова, което се случва напоследък с градушките идва да покаже, че природата е достатъчно силна, за да ни постави в моменти в безизходно положение”, добави още Близнашки.

Служебният премиер обеща да не прави чистки, но бе категоричен, че всички, които не се справят с работата си, ще бъдат освободени. Той постави като основна задача на служебния кабинет провеждането на демократичните избори.

„През последната година българското общество преживя драматични сътресения. Независимо от всичко, това е за добро, защото парламентарната демокрация има своята здрава логика и трябва да се придържаме към нейните ценности и принципи”, добави той.

„Не сме търсили извънредни правомощия. Ясно си даваме сметка за ограничеността на мандата и правомощията на служебното правителство”, каза проф. Близнашки при приемането на управлението.

„Основната ни задача е организирането и произвеждането на свободни и честни парламентарни избори, които да произведат резултати, които не се оспорват от никого и се приемат от всички. Необходимо е възстановяване на доверието на гражданското общество в политическите институции. Нашето служебно правителство ще направи всичко възможно изборите да бъдат произведени с активното участие на гражданското общество”, подчерта проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки благодари на премиера в оставка Пламен Орешарски и за премахването на огражданията пред парламента, като допълни, че е имал намерение това да е сред първите действия на служебния кабинет.

Служебният премиер обеща да няма чистки
netinfo


От своя страна Пламен Орешарски отчете едногодишната работа на кабинета си, като подчерта подобряването на макроикономическите показатели. Орешарски подчерта, че само за една година са създадени 50 000 нови работни места, а пласираната емисия облигации на международните пазари е най-добрата в историята ни, въпреки разрастващото се политическо напрежение и въпреки затварянето на една от големите ни търговски банки.

Орешарски подчерта, че държавата е поета в много тежко състояние, но след една година има добри фискални резерви.

„Преди година правителството пое управлението на страната в условията на дълбока институционална криза, икономическа депресия, безработица, дългове”, заяви Орешарски.  „Работихме в най-сложната политическа среда. Изпълнихме преобладаваща част от нашите ангажименти, приети в управленската програма. Ръководихме се от интереса на хората, въпреки че всекидневната съпротива бе немалка. Постигнахме добри резултати”, каза още той.

„Реализирахме крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми - най-съществената от 2009 г. насам. Разкритите близо 50 000 работни места в реалния сектор опровергава и най-категоричните скептици на тезата, че за един мандат са възможни 250 000 работни места”, отчете още Орешарски.

„Не успяхме да променим кардинално административните тежести, но обърнахме тенденцията. Въведохме 308 електронни услуги, достъпни за граждани и бизнес; нова стратегия, пътна карта и система за електронно управление”, отбеляза още той.

„Реформирахме системата за сигурност. Справихме се с едно от най-големите предизвикателства  бежанската вълна”, подчерта Орешарски.

„Вие имате малшанса и щастието да бъдете служебен премиер”, обърна се Пламен Орешарски към приемника си на поста. „Малшанс, защото краткото време и отсъствието на законодателна инициатива няма да ви позволят по-мащабни действия. Щастие, защото служебните премиери са най-успешни в нашата история”, поясни той.

Служебният премиер обеща да няма чистки
netinfo

След официалната церемония в Министерския съвет и приемането на властта от отделните министри, те ще се съберат на първото си заседание. Очаква се сред точките в дневния ред да е номинацията на българския еврокомисар Кристалина Георгиева.

В дневния му ред е включено още одобряването на кандидатура от името на България за член на Европейската комисия. Министерският съвет ще вземе решение за предложение до президента за удостояване с висши държавни отличия на двама дипломати по повод отпътуването им от страната. Служебното правителство ще се запознае и с информация за ситуацията и предприетите мерки след бедствието в община Мизия.