Стрелецът от Лясковец с обвинение за умишлено убийство
Стрелецът от Лясковец с обвинение за умишлено убийство / снимка: БГНЕС

53-годишният лясковчанин Петко Савов е обвинен в умишлено убийство на полицай, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура В. Търново Катя Лещакова. По думите й обвинението е по чл. 116, ал. 2 от Наказателния кодекс.

В петък рано сутринта мъжът застреля барета и рани други трима негови колеги при опит да изземат боен арсенал от дома му в Лясковец.

На този етап няма да бъде повдигано обвинение на майка му Стефанка Шаранкова.

Родената през 1938 г. жена бе задържана с полицейска мярка за 24 часа, която изтече в 20,00 ч. на 15 март.

Прокурор Лещакова не коментира кога възрастната жена ще бъде освободена от ареста, нито дали това вече е сторено.

Причината за задържането й бе, че по време на спецакцията на МВР по обезвреждане на нейния син, тя се е опитвала да заблуди униформените, че е починал.

Днес бе извършен втори оглед на дома на стрелеца в Лясковец. Той е в търновската болница, където е настанен в реанимация. След сутрешната визитация стана ясно, че състоянието му е стабилно и засега няма опасност от инфекции. „Животът му все още е в опасност, но той има всички шансове, за да се оправи напълно", заявиха лекуващите го медици. Пред стаята на Петко Савов има полицейски пост.

Полицаят Емил Шарков бе убит вчера при неутрализирането на 53-годишния Петко Савов, който откри огън при опита да бъде задържан. Други трима полицаи бяха ранени. Савов се барикадира в дома си и обсипа спецполицаите с куршуми. При акцията стрелецът също бе ранен.

Други новини от Велико Търново