Край на драмата в Лясковец. Задържаха стрелеца, убил полицай
Край на драмата в Лясковец. Задържаха стрелеца, убил полицай / снимка: DarikNews.bg, Велико Търново, БГНЕС
Край на кървавата драма в Лясковец
71041
Край на кървавата драма в Лясковец
  • Край на кървавата драма в Лясковец

Край на кървавата драма в Лясковец, където психично болен и въоръжен застреля един полицай и рани трима негови колеги, след което се барикадира в дома си. 53-годишният Петко Савов бе обезвреден при полицейска операция малко след 11.00 часа. Той е ранен и изведен от дома си. Стрелецът е закаран с линейка в медицинско заведение.

Ден преди инцидента в Лясковец Савов предупредил директора на местното училище, че възнамерява да стреля по децата, защото го дразнели и вдигали шум.

В 11.25 часа говорителят на областната дирекция на МВР във Велико Търново съобщи, че акцията по обезвреждането на Петко Савов е приключила успешно. Минути преди това линейка на спешна помощ, охранявана от две патрулни коли, излезе от района на къщата, в която живее 53-годишният мъж, и пое в посока към великотърновската болница.

Край на драмата в Лясковец Задържаха стрелеца убил полицай
netinfo

По информация на оператор, снимал от покрива на жилищна сграда в близост до къщата, над 10 полицейски служители с каски са атакували дома на Петко Савов малко след 11.00 часа. Чул се е изстрел, а на пода на стаята е имало проснат мъж.

От полицията потвърдиха, че Савов е ранен и задържан.

В района на инцидента от сутринта са главният секретар на МВР Светлозар Лазаров., директорът на областната дирекция на МВР, както и окръжният прокурор на Велико Търново Емил Денев. Малко след 9.30 ч. в Лясковец пристигнаха и два автомобила на специализирания отряд за борба с тероризма, както и четири микробуса с маскирани полицаи.

Акцията на полицията

Полицейската операция започна рано тази сутрин. По думите на съсед на Петко Савов около 6.00 ч. е чул изстрели и е видял полицай, но не е посмял да приближи до района, който по-късно бе отцепен в радиус от 200 метра.

Рано сутринта специални части опитали да влязат в дома на Савов на първия етаж на кооперацията в Лясковец, но били посрещнати със стрелба, при която загинал един полицай, а други трима били ранени със сачми.

След стрелбата мъжът се барикадирал в дома си.

Останалите хора, които се намирали в сградата били изтеглени на третия етаж на кооперацията, тъй като нямало как да бъдат изведени от сградата.

По-късно двама психолози на МВР опитали да убедят Савов да се предаде, но след като не са успели, се е стигнало и до акцията на МВР минути след 11.00 часа.

Няма опасност за живота на ранените полицаи, съобщи за Дарик управителят на великотърновската болница д-р Стефан Филев. При двама от ранените обаче, са установени тежки травми по крайниците.

В отчет пред Народното събрание министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че при операцията в Лясковец са спазени всички процедури и утвърдени практики на Специализирания отряд за борба с тероризма. Министър Йовчев докладва, че стрелецът е притежавал законно две ловни карабини и две ловни пушки, като през юни 2012 г. разрешението му е изтекло. По думите му на 13 март е изготвен план за провеждане на полицейска операция на главна дирекция "Национална полиция" и специализирания отряд за борба с тероризма, утвърден от главния секретар на МВР.

Край на драмата в Лясковец Задържаха стрелеца убил полицай
netinfo

Полицейската операция бе предизвикана от жалба на директора на лясковското училище „Максим Райкович" Николай Кожухаров. Пред Дарик той разказа, че е получил 8 заплашителни писма от Петко Савов. В тях 53-годишният мъж искал едва ли не да премести училището, защото децата го дразнели. Живеещият само с майка си мъж се дразнел от виковете на децата в училищния двор.

В четвъртото си писмо Савов предупредил директора, че ще вземе нещата в свои ръце и подчертал, че от 10 години е ловец. Писмото завършвало с многоточие и това сериозно обезпокоило директора. След жалбата на Кожухаров в полицейското управление в Горна Оряховица веднага взели мерки, добави още директорът, и две патрулни коли са започнали редовно да обхождат района.

Край на драмата в Лясковец Задържаха стрелеца убил полицай
netinfo

Стрелецът замерял деца със стъклени буркани

Деца разказаха за Дарик, че в предходните дни мъжът ги е замерял с празни стъклени буркани от терасата си, която гледа към спортната площадка на училището. В час по физическо възпитание пък се наложило да спрат занятията, тъй като Савов започнал да крещи от терасата си и да командва учителя да строява учениците и да ги сваля на земята.

Обезпокоен от случващото се директорът Кожухаров дори издал заповед учениците да не се доближават до оградата на училището в близост до къщата на Савов, тъй като се притеснявал да не стане нещо по-лошо.

Всичките тези фактори са довели до акцията на полицията от тази сутрин.

Според разказите на жителите на Лясковец Савов не се е женил и няма деца. Живее заедно с майка си. През последните три години не е работил, рядко е излизал от вкъщи. По думите им мъжът от няколко години има психически проблеми. Преди това е работил в железниците, бил е и ловец.

Кметицата на Лясковец д-р Ивелина Гецова разказа за Дарик, че не знаела за заплахите, които Петко Савов е отправял към децата. Според нея обаче той и майка му са пускали различни жалби до общината, последната била за ограда, която се нуждаела от ремонт. Д-р Гецова бе категорична, че не е чувала Петко Савов да е освидетелстван за психично заболяване, но има информация, че до един момент е притежавал законно оръжие.

До сигнала на директора срещу самия Савов не е имало оплаквания от никого до тази сутрин, когато уби полицай и рани други трима.

Край на драмата в Лясковец Задържаха стрелеца убил полицай
netinfo

В 13.00 ч. беше възстановено и газоподаването към спрените абонати в Лясковец, съобщиха от „Овергаз”. Екип на дружеството през цялото време на полицейската акция беше в отцепения район, за да подсигури безопасността на хората. Още в ранните сутрешни часове подаването на синьо гориво беше спряно, заради извънредната ситуация около задържането на 53-годишният Петко Савов.