Цветлин Йовчев няма да подаде оставка заради операцията в Лясковец
Цветлин Йовчев няма да подаде оставка заради операцията в Лясковец / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Министър Йовчев: При операцията в Лясковец са спазени всички процедури
71043
Министър Йовчев: При операцията в Лясковец са спазени всички процедури
  • Министър Йовчев: При операцията в Лясковец са спазени всички процедури

При операцията в Лясковец са спазени всички процедури и утвърдени практики на Специализирания отряд за борба с тероризма. Това заяви в отчет пред Народното събрание министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.

По думите му още през март 2012 г. е имало решение да се проведе операция срещу Петко Савов, при която оръжейният арсенал, който притежавал, да бъде иззет.

Йовчев посочи, че разрешителните за оръжията на мъжа са изтекли през 2012 г. Въпреки изготвения план обаче е взето решение операцията да не бъде провеждана.

От 2011 г. мъжът има асоциално поведение, не излиза от дома си и демонстрира изключително висока степен на агресия спрямо околните, абсолютно изключва всякакви форми на диалог и на социален живот, каза пред депутатите министър Йовчев. Той докладва, че стрелецът от Лясковец е притежавал законно две ловни карабини и две ловни пушки, като през юни 2012 г. разрешението му е изтекло. Многократно, и преди, и след това са правени опити той доброволно да предаде оръжието.

Йовчев обясни, че е бил направен и профил на личността от психолози от Института по психология, като някои от бележките са били, че мъжът е емоционално нестабилен, има прояви на агресивно поведение, което може да бъде насочено както към служители на реда, така също и към случайни хора.

"Предвид високата степен на обществена опасност и директната заплаха, че той може да използва притежаването от него оръжие спрямо учениците от училището, което се намира в непосредствена близост, е мотивирало и това решение, което е взето съвместно с прокуратурата да се действа неотложно", обясни Йовчев.

На 13 март е изготвен план за провеждане на полицейска операция на главна дирекция "Национална полиция" и специализирания отряд за борба с тероризма, утвърден от главния секретар на МВР.

В 6.00 ч. на 14 март съгласно плана и заповедите е започнала полицейската операция. При подхода към жилището и на влизане служителите на спецотряда призоват мъжа да се предаде чрез четири команди "Полиция, предай се!". В този момент той открива стрелба по полицаите. Ранени са двама души в резултат на рикошети на куршумите. Служителите на МВР се изтеглят и отново подават команди да се предаде и да прекрати стрелбата. Мъжът заявява, че ще се предаде, след което открива огън по осигуряващата група извън апартамента. При открития огън загива служител на спецотряда за борба с тероризма, а друг е ранен, каза министърът. Йовчев бе категоричен, че са спазени всички нормативни документи, процедури и утвърдените практики на специализирания отряд за борба с тероризма.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев няма намерение да подаде оставка заради акцията в Лясковец, но ще поиска оставки, ако проверката покаже нарушения.

„Операцията е проведена спрямо всички законови изисквания. При планирането и провеждането са спазени тактическите процедури, проведена е съгласно изискванията и съгласно утвърдените практики”, потвърди вътрешният министър.

„Ако се установи, че някой е извършил действие или бездействие, в резултат на които се стигна до този развой на операцията, ще искам оставки. Планирането и провеждането на операцията е съгласувано с окръжния прокурор, взети са предвид всички условия и обстоятелства”, уточни министърът.