Венеция
Венеция / Istock
Венеция е магнит за туристи. Но от години италианският град се задъхва от неспирния поток. Затова от днес туристите трябва да плащат входна такса, пише Deutsche Welle. Ето най-важното за нея.

Пълни автобуси, препълнени улици, дълги опашки пред забележителностите. Накъдето и да погледнеш - туристи. Венеция се задъхва. От години се водят спорове за това как да се ограничи потокът от туристи в италианския град.

ЮНЕСКО, културната организация на ООН,  дори заплашваше да постави Венеция в графата "застрашено световно наследство". Експертите казваха, че досегашните мерки не са достатъчни, за да бъде опазен историческият град. 

Кога важи таксата?

Сега в сила влиза нова мярка: днес, 25 април, туристите във Венеция за първи път плащат такса вход в размер на 5 евро. "Целта не е да събираме пари или да броим туристите. Искаме да разтоварим Венеция и по-скоро да сплашим туристите да не идват в този и този ден", казва кметът Луиджи Бруняро, цитиран от германската обществена телевизия АРД.

До края на годината през общо 29 дни туристите, които искат да посетят Венеция, ще трябва да плащат такса вход - между 8:30 и 16:00 часа. Тя важи от днес до 5 май. А след това и през някои уикенди до средата на месец юли. Става дума за тестова фаза. Такса е наложена за дните, в които идват най-много туристи, понякога до 100 000.

QR-код - вече задължителен за туристите

Който иска да влезе във Венеция като турист, ще трябва да се регистрира на специален уебсайт и да заплати там таксата. Това ще е възможно ето тук: cda.veneziaunica.it.

За децата под 14 години е безплатно. След заплащането се получава QR-код, който се показва при проверка, която ще се извършва на случаен принцип. Който не е платил таксата, ще бъде глобен с 300 евро.

И туристите, които пренощуват в града, са длъжни да разполагат с QR-код - те обаче не трябва да плащат такса вход.

Венеция
Istock

Някои обаче са скептични. Джакомо Салерно от инициативата "OCIO" смята, че входната такса няма да реши големия проблем на Венеция. А той гласи: сериозният недостиг на жилища за местните хора, обяснява активистът. Управляващите още преди години е трябвало да въведат правила, за да се намали броят на ваканционните жилища и апартаментите в Airbnb. "Но те не искаха", казва Салерно Пред АРД.

"Таксата не е достатъчна", казва пред ДВ Сузане Курц-Сапонаро, която живее във Венеция и работи като екскурзовод. Според нея заедно с входната такса е трябвало да бъде въведено и ограничения за допустимия брой туристи на ден. По думите ѝ всеки ден във Венеция пристигат около 80 000 туристи. А 70 000 от тях прекарват в града само няколко часа. Доказано е, че те оставят много малко пари в града, но пък заради тях Венеция е препълнена, посочва екскурзоводката в разговор с ДВ.

Венеция
Istock

Какво е забранено във Венеция

Далеч не само огромният брой туристи представлява проблем. Поведението на някои от тях - също. Затова и през последните годни Венеция беше принудена да въведе правила за гостите. Под мотото "Enjoy Respect Venezia" е публикуван цял каталог с правила. Можете да го разгледате тук:   www.enjoyrespectvenezia.it . Така например във Венеция е забранено да се седи по мостове и стълби, да се скача в каналите, да се обикаля по бански из града, да се хранят гълъбите и да се хвърля боклук на земята. Налагат се глоби до 500 евро.

В Стария град на Венеция в момента живеят по-малко от 50 000 души. През последните години броят им постоянно спада.
Deutsche Welle