/ Istock
Общо 314 бомби от Втората световна война бяха открити по време на строителни дейности по мащабен проект за градско развитие в бившия летищен комплекс Елиникон, южно от Атина, съобщава в. "Катимерини".

На пресконференция вчера кметът на Елиникон-Аргируполи Янис Константинос заяви, че боеприпасите, произведени в Германия, са били открити на дълбочина два метра под бивш социален клуб, детски градини и спортни съоръжения, построени на това място за Олимпийските игри в Атина през 2004 г.

"За щастие не възникнаха експлозии или инциденти. Озадачаващо е как цяло летище и многобройни общински и граждански авиационни съоръжения са работили в такова минно поле", добави той.

Обезвреждането на бомбите е предприето от Отряда за разминиране на гръцката армия (TENX).

Международното летище Елиникон беше затворено през 2001 г., когато беше построено новото летище на Атина "Евангелос Венизелос". Голяма част от района беше превърната в стадион и спортни съоръжения за Олимпийските игри през 2004 г. 

В момента там се осъществява мащабен проект, предвиждащ облагородяване и застрояване на бившето летище - 6200 декара, които ще се превърнат в уникална екосистема, се отбелязва в сайта на проекта. Според в. "Катимерини" общо 2,15 милиарда евро ще бъдат инвестирани в проекта "Елиникон" до 2027 г., когато се очаква новият комплекс да бъде завършен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ваня Накова/БТА