Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

42-рото Народно събрание започна работа. Депутатите положиха клетва да спазват конституцията и законите на страната и да се ръководят във всичките си действия от интересите на народа. В първия ден на новия парламент за председател бе избран Михаил Миков от Коалиция за България, а негови заместници станаха Мая Манолова от КБ и Христо Бисеров от ДПС. Това се случи на фона на обвинения от страна на ГЕРБ към партия Атака за политическото поведение на националистите. И ГЕРБ, и Атака не излъчиха зам.-председател на НС. Президентът Росен Плевнелиев поиска депутатите да обявят ясно приоритетите пред новия парламент. Междувременно лидерите на политическите сили си размениха остри реплики още в първия пленарен ден.

По традиция първото пленарно заседание бе открито от най-възрастния народен представител, който в рамките на настоящия парламент е Стефан Данаилов. В обръщението си той изрази надежда, че ще бъде добър орисник на 42-то НС. „Аз вярвам, че именно мъдростта на народа ни ще ни помогне да мобилизираме и обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие", каза той. По думите на Стефан Данаилов трудното раждане на 42-рото НС показва, че са занемарени много от принципите на така жадуваната демокрация и вече не може да се отлага общественото лечение. Длъжни сме да погледнем честно истината в очите и спешно да предложим най-важните стъпки по пътя на националното спасение, обърна се към колегите си най-възрастният народен представител.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo
В словото си пред депутатите президентът Росен Плевнелиев призова парламентът и правителството да работят заедно за решаване на проблемите на хората. Държавният глава отново апелира към депутатите да приемат документ за приоритети пред новия парламент. „Политическите партии, които по един или друг начин ще участват във формирането на бъдещия кабинет, трябва ясно и пред всички нас да обявят приоритетите, по които са постигнали съгласие и принципи, по които ще работят. Те трябва да отговарят на приоритетите на националната програма за развитие България 2020, защото и най-краткосрочната антикризисна мярка няма смисъл, ако не е част от дългосрочната визия за развитието на държавата", подчерта президентът. Държавният глава заяви, че ще започне консултации с политическите сили още преди Деня на славянската писменост и култура и ще връчи мандат за съставяне на правителство на първата според изборния резултат партия - ГЕРБ.
Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

От своя страна лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ ще поискат касиране на вота заради поведението на останалите политически сили в деня на размисъл преди изборите. Той призова да се спре с компроматната война между политическите опоненти. „Този, който поеме управлението сега, който поеме ангажимента да стане премиер, това е изключително смела и отговорна постъпка и трябва да получи подкрепа от всички нас. От това, което чета, знам, че най-вероятно ще е Орешарски. Ще има пълната ни подкрепа в тези непопулярни мерки, които трябва да направи", категоричен бе Борисов.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

Лидерът на социалистите Сергей Станишев пък каза, че от ГЕРБ искат обявяване на изборите за невалидни, защото не са им излезли сметките. Според него ГЕРБ не иска властта за да решава проблеми, а за да „замита и заличава следите от безобразията в управлението". Той се позова на Аристотел, според когото, извън общността човек може да е единствено звяр или бог. „Богът беше развенчан. Не онзи горе, а този, който се представяше за такъв или полубог четири години", каза още лидерът на социалистите. Той е категоричен, че всички трябва да бъдем част от едно общество, да разберем и възстановим солидарността.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

Лидерът на ДПС Лютви Местан поиска от ГЕРБ да не бави мандата с опити да състави правителство на малцинството. Според Местан трябва възможно най-бързо да се даде вторият проучвателен мандат на БСП. Лидерът на ДПС бе категоричен, че в рамките на 42-рото НС не е възможно да се състави легитимен кабинет на „провалилата се партия" ГЕРБ.

„Атака" няма да подкрепи никакво правителство в състава на този парламент. Това каза по време на първото заседание на 42-рото Народно събрание председателят на националистическата партия Волен Сидеров. Той предложи възнагражденията на депутатите да бъдат колкото минималната работна заплата.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

Сидеров отсече, че атакистите няма да се спогодяват с никоя политическа сила, само с народа. Той нарече ДПС антиконституционна партия, което доведе до сблъсък с лидера на движението Лютви Местан, а накрая думата се наложи да вземе Стефан Данаилов.

Сидеров заяви категорично: „Аз ще бъда този, който ще задавам въпроси и ще търся сметка. Оттук нататък вие трябва само да отговаряте за това, което сте вършили. Тези, които ще управляват, да си правят сметката, че аха са стъпили накриво, ги чака народният гняв". Той пожела на депутатите „здраве и покаяние".

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че от парламентарната трибуна всеки има право на своите емоционални изстъпления, но никой няма право да нарича оглавяваната от него партия противоконституционна. Местан припомни, че има решение на Конституционния съд по въпроса и помоли Сидеров в бъдеще да се въздържа от подобни оценки, защото те са обидни за половин милион избиратели на ДПС.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

От своя страна председателстващият пленарното заседание Стефан Данаилов се обърна към колегите си с думите: „Наблюдавайки ви оттук, знаете ли колко симпатични лица имате? И всеки от вас излъчва добрина. Приятели, аз не знам какво ви става, като стъпите на тази трибуна! Дайте да докажем да българския народ, на всички, които ни наблюдават, че ние сме хора с разум, умни, талантливи и с добри сърца. Дайте да го направим, умолявам ви!".

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo

След изказванията на председателите на четирите представени в НС партии, бе избрано парламентарното ръководство. Председател стана Михаил Миков от Коалиция за България, а негови заместници - Мая Манолова от Коалиция за България и Христо Бисеров от ДПС.

Парламентарната група на ГЕРБ обвини в политически сценарий поведението на партия „Атака", която отказа да се регистрира преди началото на парламентарното заседание, с което автоматично намали нужния кворум, т.е. улесни избирането на председател на Народното събрание с подкрепа само с гласовете на ДПС и Коалиция за България.

По този начин ГЕРБ със своите 97 депутатски гласа не успя да излъчи председател. Тяхното предложение беше Цецка Цачева. По този повод Цветанов заяви, че няма да предложат зам.-председател на Народното събрание от партията. "Атака" обявиха, че също няма да предложат кандидат. Преди гласуването на двамата зам.-председатели на НС, депутатите от ГЕРБ напуснаха парламентарната зала.

Политически нападки и скандали белязаха първия ден на новия парламент
netinfo