Михаил Миков е новият председател на НС
Михаил Миков е новият председател на НС / БГНЕС

Михаил Миков беше избран за председател на 42-то Народно събрание. В подкрепа на кандидатурата на социалистите гласуваха депутатите от БСП и ДПС, а очаквано герберите гласуваха против. За Михаил Миков гласуваха 118 депутати, а 97 бяха против.

За зам.-председатели на Миков бяха избрани Мая Манолова от БСП и Христо Бисеров от ДПС.

Атака не участваха в гласуването и на двете предложения.

Парламентарната група на ГЕРБ обвини в политически сценарий поведението на партия „Атака", която отказа да се регистрира преди началото на парламентарното заседание, с което автоматично намали нужния брой на кворума, т.е. улесни избирането на председател на Народното събрание, с подкрепа само на гласовете на ДПС и Коалиция за България.

По този начин ГЕРБ със своите 97 депутатски гласа не успя да излъчи председател. Тяхното предложение беше Цецка Цачева. По този повод Цветанов заяви, че няма да предложат зам.-председател на Народното събрание от партията.

"Атака" обявиха, че също няма да предложат кандидат.

Преди гласуването на двамата зам.-председатели на НС, депутатите от ГЕРБ напуснаха парламентарната зала.

В първото си слово пред новоизбрания парламент председателят на 42-то Народно събрание Миков заяви, че имат трудна задача - да върнат достойнството на Народното събрание.

„Изправям се тук в един изключително труден момент за гражданите и за институциите в България. При политическото състезание трябва да си даваме отговор какво очакват гражданите от нас. Имаме трудната задача - да върнем достойнството на Народното събрание. Трябва да осигурим това място като образец и пример за преодоляване на напрежение", заяви Миков.

„Пресен е примерът за това как бяха наричани народните представители. Ние - 240-те, не трябва да позволяваме никой да ни нарича така и с работата си ще го докажем", заяви Миков. „Трябва да полагаме ежедневна грижа за преодоляване на едно наследство", каза той.

„Няма силна държава без разделение на властите и без взаимодействие. Няма силна държава без законодателна, без изпълнителна и без съдебна власт. Трябва да изведем на челно място духа на сътрудничество между държава, граждани и бизнес", посочи Михаил Миков.