Мая Манолова
Мая Манолова / снимка: Sofia Photo Agency

Мая Божидарова Манолова е народен представител от Парламентарната група на БСП в 40-то и 41-то Народно събрание. Тя е депутат и заместник-председател в 42-то Народно събрание.

Родена е на 4 май 1965 година в Кюстендил, където завършва основното и средното си образование. Завършва висше образование, както следва - история в Москва, икономика и право в УНСС. Има и специализация по социален мениджмънт.

Мая Манолова е трето поколение социалист. Член е на БСП от 1989 година. През 1990-та партийната й книжка е връчена от Георги Пирински в Кюстендил.

През 2003-та тя наследява на поста областен лидер на БСП в Кюстендил - Иво Атанасов. В резултат от рокадата, която по признанието на Атанасов е по причина, че е загубил доверието на председателя на БСП - Сергей Станишев, социалистическата партия губи всички последвали избори в областта.

Манолова е един от четиримата вносители на скандалната поправка Ванко 1, както и на предложението за мажоритарен избор, залегнало в изменението на закона за избор на народни представители, благодарение на което ГЕРБ печели парламентарните избори в страната през 2009 година.

В 41-то Народно събрание Мая Манолова сработва добре и прагматично в законотворчеството с колежката си Искра Фидосова, въпреки че от време на време между двете се разгарят и спорове.

През месец май 2011 година се развежда със съпруга си Милен Манолов.

Източник: Уикипедия