Прояви за Деня на народните будители
Прояви за Деня на народните будители / netinfo

За Денят на будителите - 1 ноември Община Сливен в партньорство със Светата Сливенска митрополия, Нациионално сдружение на възрожденските градове, Общобългарски комитет и фондация  „Васил Левски" и други културни институции, организира редица прояви.

 Откриването на документална изложба „Сливенски будители" /от фондовете на Регионален исторически музей - Сливен и Образцово народно читалище „Зора" е от 11 часа в галерия „Май". Половин час по-късно е награждването на участниците в Националния ученически конкурс „Български будители" в зала „Май".

Кръгла маса по повод 210 години от рождението на д-р Иван Селимински ще се проведе отново в залата от 14 часа. Проявите продължават с факелно шествие и поднасяне на гирлянд на славата пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Инициативата е на учениците от сливенските училища.

 Водени от  Чинтуловата чета и Военния оркестър те ще тръгнат в 17.30 часа в четири лъча от къщата -музей „Хаджи Димитър", от къща-музей „Добри Чинтулов", от паметника на Панайот Хитов и паметника на Добри Желязков пред НТС и ще пристигнат на площад „Хаджи Димитър".

Кулминацията на вечерта е тържествен концерт в Драматичен театър „Стефан Криов" от 18.45 часа.