/ Sofia Photo Agency, архив
Месец преди началото на кампанията за събиране на розов цвят, розопроизводителите  са пред фалит. Това съобщиха производители от Карловско, които не виждат икономически смисъл за провеждането ѝ. Те са изправени пред огромни трудности за осигуряване на безопасността на работниците, а изкупната цена е под критичния минимум.

Земеделци обсъждат перспективите пред сектора


Според производителя от Карловско Мариян Русев, неговите разчети и тези на колегите му, са правени при миналогодишната изкупна цена от 2,50 лв. Дори и тогава тя беше ниска, коментира той пред DarikNews.

По думите му, според преработвателите, в момента кампанията в съседна Турция ще стартира при изкупна цена от 70 евроцента, като се предполага, че българските розопроизводители ще трябва да се приспособят към тази цена и да продават на 1,50 - 1,70 лв. за килограм розов цвят. Така всички розопроизводители ще бъдат на загуба. А тъй като и миналата година са били на загуба, се губи изцяло смисълът от производството. 

"В тази ситуация, след като розите цъфнат, просто ще ги оставим да прецъфтят и ще пуснем машините да ги изрежат", категоричен беше Мариян Русев. По думите му при 1,50 лв. за килограм прибран цвят, отделно всеки розопроизводител има разходи и за обработка на розите. 

Половината от заявените площи по директни плащания в региона са заети с маслодайна роза

Днес розопроизводителите разпространиха до медиите в региона своя позиция, в която заявяват какви са основните им проблеми. Освен че не могат да гарантират безопасността на сезонните работници и няма как да спазят препоръките на здравното министерство и Националния оперативен щаб, както и ниските изкупни цени, те твърдят, че при сегашното заплащане няма как да поемат осигуровките на сезонните работници.

Според тях, розоберачите ще бъдат почти изцяло в сивия сектор заради липса на средства у работодателите да им платят осигурителните вноски и данъците им. Розопроизовдителите са категорични, че не бягат от осигуровките за сметка на работодателя.

Производителите смятат, че ако заплатят адекватно за Евросъюза и за останалите сектори в България възнаграждение, целият очакван приход няма да е достатъчен, а липсват социални програми, които могат да откликнат на изложения проблем.

С десет дни закъснява розоберът в Казанлъшко

Законът за розата също допълнително усложнява ситуацията и то не заради правилата, които така или иначе се стремят да спазват. По думите им липсва и адекватно подпомагане на бранша. 

"Ние, по новия закон, сме задължени до края на април да сключим договор с преработвателя, на който ще продаваме розовия цвят. Това означава, че своббоден пазар на практика няма, а вече няма и пунктове за свободно изкупуване на събраната продукция"
, обясни Мариян Русев. По думите му розопроизводителите в Карловско искат да им се обърне внимание от държавата.

Специален закон ще регламентира производството на маслодайна роза

Те ще изпратят позицията си до министъра на земеделието Десислава Танева, а също и до народните представители от региона
. "Ще търсим съдействие и промяна, с надежда, че нещата може да се оправят, защото засега виждаме само задълбочаване на проблемите", добави Русев.