Разкриват мрежа от бюра за жертви на домашно насилие
Разкриват мрежа от бюра за жертви на домашно насилие / © www.sxc.hu

Мрежа от бюра за помощ срещу домашното насилие се откриват в Пловдив, София и Димитровград. Те ще се обслужват от социални работници, юристи и психолози. В Пловдив бюрото ще бъде открито на 1 март, като реално ще заработи на 9 март. Психолози, юристи и социални работници ще помагат безплатно на пострадалите от насилие. Новият проект е на фондация „Български център за джендър изследвания", съобщи Геновева Тишева ръководител на проекта и управител на Фондацията.

Пострадалите жени и малолетни ще бъдат включени в пет програми. Целта  е да бъде дадена възможност на жертвите на домашно насилие да се върнат към обичайния живот, както и да им бъде осигурена работа и защита от полицията и съда. Новите програми предвиждат семейно консултиране за двойки за преодоляване на началните фази на насилие. С насилниците ще контактува психолог.

Бюро за помощ ще бъде открито  а улица „Четвърти януари" №38. От началото на март жертвите на домашно насилие ще могат да подават сигнали на телефон 0879133020.Липсата на кризисен център за жертви на домашно насилие ни принуждава да изпращаме пострадалите в Стара загора, Перник и други градове, съобщиха от фондацията.

Другата нова програма започва от 1-ви април. Ще се организират групови терапии за извършителите на домашното насилие с психолози и социални работници, с цел пресичане на агресивността им. Психолозите ще работят върху поведението на насилниците. Ще се търси причината за техните действия. Организаторите на програмата ще сключат споразумения с полицията и Община Пловдив за съдействие. Центърът започва работа от 9-ти март на адрес Пловдив улица "4-ти януари" №38. Ще има стационарен и мобилен телефон за връзка.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.