В Истанбул имало повече сирийски бежанци, отколкото в цяла Европа
В Истанбул имало повече сирийски бежанци, отколкото в цяла Европа / снимка: БГНЕС, архив

Близо 60 процента от бежанците по света в днешно време живеят в градове, а в Истанбул има повече сирийски бежанци, отколкото в цяла Европа, съобщи председателят на благотворителната организация Международен комитет за спасение (МКС), цитиран от Асошиейтед прес.

Ислямска държава набира джихадисти в бежански лагери

Председателят на МКС (International Rescue Committee, IRC) Дейвид Милибанд каза в интервю за Асошиейтед прес, че много неща са се променили и бежанците вече нямат много общо с традиционната представа за хора, живеещи в палаткови лагери.

Жени и деца сред мигрантите стават обект на сексуално насилие

Първо, каза той, толкова много хора бягат от хаос и от конфликти, че в лагерите вече няма място за тях. Освен това, допълни той, повечето хора не искат да бъдат в бежански лагери, а да изкарват прехраната си, дори това да значи работа на черния пазар.

Давутоглу похвали „по-добрия подход” на ЕС за справяне с бежанската криза

Милибанд, който е бивш британски външен министър, даде за пример Истанбул. Без да цитира конкретен брой, той каза, че там живеят повече сирийски бежанци, отколкото в останалата част на Европа, където по информация на неговата организация в момента броят им е 366 000.

Източник: БТА