Давутоглу похвали „по-добрия подход” на ЕС за справяне с бежанската криза
Давутоглу похвали „по-добрия подход” на ЕС за справяне с бежанската криза / снимка: БГНЕС, архив

Турският премиер Ахмет Давутоглу похвали „по-добрият подход” от страна на ЕС в споделянето на тежестта на бежанската криза. Той заяви това след среща с германския канцлер Ангела Меркел в Истанбул.

„За съжаление Турция беше оставена сама от международната общност по отношение на споделянето на тежестта (на кризата). Много сме зарадвани, че сега има по-добър подход. Въпросът за по-нататъшното споделяне е много важен”, каза още Давутоглу.

В момента ЕС и Анкара се опитват да договорят споразумение, според което турските власти ще ограничат потока от имигранти към Европа в замяна на по-голяма финансова помощ.

„Вярвам, че можем да постигнем добри резултати по тези цели”, каза Давутоглу. Той също така поздрави германския канцлер за това, че „не си е затворила очите” пред бежанската вълна.

„Много други казаха, че бежанците трябва да бъдат връщани обратно (от ЕС). Тя изрази хуманитарна позиция”, допълни премиерът.

Според Меркел фактът, че Турция е успяла да се справи със задачата да се грижи за над 2 млн. бежанци от Сирия с относително малко финансиране, е довел до „имигрантски натиск”, който пък е довел до притока на хора в Европа.

„Турция получи малко международна помощ до сега за сметка на големия принос, който имаше”, каза Меркел.

Турският премиер също така предупреди, че новите сражения около северния сирийски град Алепо рискуват да предизвикат поредна имигрантска вълна. Според Давутоглу „някои ирански войски” и ливанската шиитска военна група „Хизбула” поставят ново напрежение върху Алепо.

Източник: БГНЕС