Турция иска от Евросъюза още 3 млрд. евро заради бежанците
Турция иска от Евросъюза още 3 млрд. евро заради бежанците / БГНЕС, архив

Председателят на Европарламента Мартин Шулц заяви, че Турция е поискала от ЕС допълнителни 3 милиарда евро до 2018 г., за да реши проблема с бежанците. Според лидера на ЕП искането е в процес на обсъждане. „ЕП се нуждае от допълнителна бюджетна процедура за това. Ние правим всичко възможно, за да ускорим процеса", каза Шулц.

Турция иска от Евросъюза още 3 млрд евро заради бежанците
netinfo

Борисов: Пазим шенгенски граници по шенгенски образец, а не сме в Шенген

Той подчерта, че последната дума имат държавите членки. „Това зависи не само от Европейския парламент, но и от държавите в състава на ЕС и това дали те са готови да вложат още средства", обясни той.

Турция иска от Евросъюза още 3 млрд евро заради бежанците
netinfo

Сред действията от проектопредложение от срещата на върха ЕС-Турция, посветена на миграционната криза, цитирано от Ройтерс, е идея Турция да приема обратно всички нередовни мигранти от гръцките острови, включително сирийци, а ЕС ще приема директно от Турция един сирийски бежанец за всеки сириец, приет обратно в Турция от гръцките острови.

Меркел се обяви срещу затварянето на балканския път на мигрантите

Европейският съюз ще предложи допълнителни три милиарда евро до края на 2018 г., за да помогне на Турция в подслоняването на сирийците. По този начин ЕС удвоява сумата от предишното предложение.

Европейският съюз ще облекчи изискванията за визи за турските граждани, които искат да посетят Шенгенската зона, до края на юни, тоест по-рано от планираното, съобщава Ройтерс, като се позовава на проекта.

Турция иска от Евросъюза още 3 млрд евро заради бежанците
netinfo

През ноември миналата година ЕС одобри отпускането на 3 млрд. евро за Анкара като помощ за преодоляване на бежанската криза. Въпреки това, до този момент сумата не е отпусната заради несъгласието на някои страни от блока като например Италия.

Източник: БТА, БГНЕС