Меркел се обяви срещу затварянето на балканския път на мигрантите
Меркел се обяви срещу затварянето на балканския път на мигрантите / БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани, предадоха ДПА и ТАСС.

Преди началото на срещата на високо равнище ЕС-Турция Меркел заяви, че притокът на мигранти и на търсещи убежище трябва да намалее, но не само за "някои или за няколко страни". Не може подходът на Европейския съюз да е "да се затваря едно или друго", каза тя по повод дискусиите за необходимостта от затваряне на границите за бежанците.

ЕС затваря балканския път на мигрантите

Меркел изрази надежда, че на днешната срещата в Брюксел ще може да бъде постигнат напредък, но подчерта, че преговорите ще са трудни, съобщи Ройтерс. Това ще е едно от най-важните заседания, става дума за изпълнението на плана на ЕС и Турция, който е ключов за преодоляване на проблема с бежанците, заяви германският лидер.

Австрия и Вишеградската четворка са за затваряне на балканския път

Въз основа на плана ЕС-Турция ще можем да осигурим подобряване на условията за живот за бежанците близо до родината им. Тоест допринасяме за борба с причините за бягството. Второ, искаме да намалим броя на нелегалните мигранти, но във всички страни, включително в Гърция. И затова трябва да намерим решение с дългосрочна перспектива, което да предвижда защита на външните граници на ЕС, като условие за съществуването на Шенген, отбеляза Меркел и добави, че мерки за охрана на морските граници може да се предприемат само при сътрудничество с Турция.

Източник: БТА