Обискираха Сосиете женерал в Париж заради Панамските досиета
Обискираха Сосиете женерал в Париж заради Панамските досиета / БГНЕС, архив

Извършен бе обиск в Сосиете женерал, една от най-големите френски банки и една от банковите институции, замесена в скандала с т.нар. "Панамски досиета", заради откритите от нея близо хиляда офшорни фирми чрез панамската адвокатска кантора Мосак Фонсека, предаде АФП.

Централата на банката в Париж бе обискирана във вторник от следователи от Централната служба за борба с корупцията, финансовите и данъчните престъпления (OCLCIFF), уточнил за агенцията съдебен източник, като посочил, че са били иззети документи в електронен формат.

И наркобарони от Източна Европа са замесени в „Панамските документи"

Обискът е извършен в рамките на предварителното следствие, започнато от Националната финансова прокуратура за укриване на данъци и пране на пари още с първите разкрития за данъчните измами в световен мащаб.

Според в. "Монд" Сосиете женерал е четвъртата банка след швейцарските HSBC, UBS и Креди Сюис, която най-често е прибягвала до услугите на Мосак Фонсека, като е създала 979 офшорни компании за свои клиенти чрез панамската адвокатска фирма.

Банката уверява обаче, че едва няколко десетки все още развиват дейност и че те се управляват по напълно прозрачен начин.

Кои са българските имена, появили се в "Панамските документи"

През 2012 г., припомня АФП, генералният директор на Сосиете женерал Фредерик Удеа заяви под клетва, че банката е затворила своите представителства в страните, включени в сивия списък на данъчните убежища, както и в държавите, които не предлагат достатъчно сътрудничество в борбата срещу укриването на данъци като Панама.

Източник: БГНЕС