Мърдок: News Corp. ще излезе по-силна след скандала
Мърдок: News Corp. ще излезе по-силна след скандала / снимки: Reuters

Австралийският медиен магнат Рупърт Мърдок заяви, че News Corp. ще успее да се отърси от скандала с телефонните подслушвания, посочвайки, че той никога не би толерирал такова поведение в глобалната му медийна империя, предава АФП.

"Искам от всички вас да знаете, че съм максимално уверен, че ще излезем от този скандал като една по-силна компания", заяви Мърдок в обръщение към своя екип, цитирано от АФП. "Ще ни отнеме известно време да възстановим доверието и увереността си, но ние сме решени да изпълним очакванията на нашите акционери, клиенти, колеги и партньори", посочи магнатът.

80-годишният изпълнителен директор беше разпитван в продължение на повече от два часа от парламентаристи в Лондон. Разразилият се скандал разтърси бизнеса на Мърдок и принуди двама от високопоставените британски полицейски началници да напуснат своя пост, припомня БГНЕС. Техните оставки последваха след напускането на поста на бившия главен редактор на скандалния таблоид News of the world Ребека Брукс и друг близък съветник на Мърдок - Лес Хинтън.

Мърдок News Corp ще излезе посилна след скандала
netinfo

"Бях шокиран и ужасен от скорошните разкрития, засягащи News of the world, и дълбоко съжалявам за щетите, които са били причинени", заяви магнатът пред своя екип. "Ние поехме нашата отговорност. Аз водих тази компания повече от 50 години и винаги съм се стремял да го правя по един дързък начин. Никога обаче не съм толерирал такова поведение, каквото беше описано през изминалите няколко седмици. Такова отношение няма място в News Corporation. Тези сериозни обвинения, отправени към някои от нашите бивши служители в News of the world, пряко нарушават нашия кодекс на поведение и не отразяват действията и схващанията на многобройните ни служители по света", допълни той.

По време на изслушването в Лондон, Мърдок не пожела да поеме крайната отговорност за скандала, който го принуди да закрие таблоида News of the world. Той обаче се извини на пострадалите.

Междувременно Рупърт Мърдок уведоми в имейл служителите си, че компанията взема мерки, за да гарантира, че повече няма да има сериозни проблеми и че хората, злоупотребили с доверието към тях, трябва да бъдат подведени под отговорност, предаде Ройтерс.

"Що се отнася до "Нюз интернешънъл", ние вземаме спешни мерки във връзка с миналото, за да гарантираме, че никога повече няма да има сериозни проблеми", се казва в съобщението, изпратено след като синът му Джеймс Мърдок се появи пред парламентарна комисия в Лондон.

"Хората, които злоупотребиха с нашето доверие, трябва да бъдат подведени под отговорност според закона", добавя той. "Напълно съм сигурен, че ще станем по-силна компания. Ще ни трябва време да възстановим доверието, но сме решени да изпълним очакванията на нашите акционери, потребители, колеги и партньори", казва Рупърт Мърдок.

Паралелно с това при вчерашното изслушване на американския медиен магнат в Камарата на общините, което беше пряко предавано по телевизията, сензационни бяха не само неговите изявления, но и любопитен инцидент, предизвикал колкото конфуз, толкова и смях, предаде АФП.

Мърдок News Corp ще излезе посилна след скандала
netinfo

Млад мъж от публиката се приближил към 80-годишния Мърдок и се опитал да го замери с чиния, пълна с пяна за бръснене.

Мърдок News Corp ще излезе посилна след скандала
netinfo

В този момент присъстващата там съпруга на магната Уенди самопожертвователно се хвърлила към нападателя и предотвратила "попадението", предава БГНЕС. Едва тогава се намесили полицаи и отвели мъжа, окован с белезници.

Мърдок News Corp ще излезе посилна след скандала
netinfo

Все пак късове от пяната достигнали до сакото на Мърдок и няколко минути след инцидента той продължил показанията си по риза.

Мърдок News Corp ще излезе посилна след скандала
netinfo

Според телевизия Скай нюз нападателят бил карикатурист. 13 минути преди случката той написал в профила си в Туитър: "Сега ще направя най-хубавото нещо в живота си."

Мъжът бе разпитван от депутати в Камарата на представителите и ще бъде изправен на 29 юли пред съда по обвинение в нападение и предизвикване на безредици на обществено място, предаде Асошиейтед прес. Нападателят бе идентифициран като Джонатан Мей-Боулс, предава БТА. Първоначално британските медии го нарекоха Джони Марбълс, който всъщност е известен английски комик.