Извънредна среща на върха на ЕС след вълната от атаки срещу жени в Германия?
Извънредна среща на върха на ЕС след вълната от атаки срещу жени в Германия? / снимка: БГНЕС, архив

Словашкият премиер Роберт Фицо поиска извънредна среща на върха на Европейския съюз след вълната от атаки срещу жени в Германия по Нова година, предаде Ройтерс.

На пресконференция Фицо обяви, че ще призове председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер да ускорят засилването на контрола по външните граници на ЕС. Той ще изпрати съответно писмо до Туск и Юнкер.

Уволниха полицейския шеф на Кьолн заради сексатаките навръх Нова година

"Първоначалният график за подготовка на европейската гранична и брегова охрана е неприемлив. Докато тя бъде създадена - най-рано наесен - 2 милиона имигранти може да са дошли в Европа", подчерта Фицо.

За целта словашкият премиер призова за изместване напред във времето на извънредната среща на върха на ЕС, която ще бъде посветена на охраната на границите.

Чешкият му колега Бохуслав Соботка незабавно обяви в Twitter, че подкрепя всички мерки за създаване на служба за охрана на границите на ЕС, включително свикването на извънредна среща на върха.

Сексуалните нападения поставят на изпитание германската толерантност

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да даде решителен отговор на поредицата атаки срещу жени в Кьолн и други градове в страната, които разпалиха ожесточени дебати за нейната политика към мигрантите и бежанците.

По-рано днес германската полиция обяви, че почти всички от заподозрените са чужденци, като по-голямата част от тях са кандидати за убежище.

Източник: БТА