Уволниха полицейския шеф на Кьолн заради сексуалните атаки навръх Нова година
Уволниха полицейския шеф на Кьолн заради сексуалните атаки навръх Нова година / БГНЕС

Полицейският началник на Кьолн беше уволнен след критики за несправяне с насилствените сблъсъци и действия в западногерманския град в новогодишната нощ, предаде Ройтерс.

Жертва от Кьолн: Страхувах се, че ще ме изнасилят направо на улицата

60-годишният Волфганг Алберс трябваше да напусне поста, за да бъде "върнато общественото доверие", заяви вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия - Ралф Йегер, цитиран от ДПА. Той изтъкна, че Алберс е проявил разбиране по въпроса. "Моето решение (бел.ред. за уволняването на Алберс) е необходимо, за да бъде възстановено доверието на обществото в кьолнската полиция", добави Йегер.

Според полицейски съобщения група от около 1000 мъже от чуждестранен произход са заплашвали, ограбвали и упражнявали сексуален тормоз над жени в центъра на града през новогодишната нощ. Над 100 жени са подали оплаквания, че са били подложени на сексуални посегателства и кражби, включително и две изнасилвания, на площада пред централната гара и прочутата Кьолнска катедрала.

Алберс стана обект на остри критики, след като се изясни, че броят на полицаите в града е крайно недостатъчен и те са зле подготвени за борба с масови престъпления.

Кметицата на Кьолн със съвети за поведение към жените след сексуалните атаки

Картината на тези масови издевателства се очерта със закъснение, след като на 1 януари полицията излезе със съобщение, че новогодишните празненства в града са преминали "спокойно". Реалната картина започна да се изяснява едва на следващия ден, което доведе до обвинения в потулване на истината.

Според местния вестник "Кьолнер анцайгер", който цитира неназовани полицейски синдикални източници, полицейските началници съзнателно са премълчали информацията за идентичността на заподозрените нападатели, за да не разпалват ксенофобски настроения в Германия.

Уволниха полицейския шеф на Кьолн заради сексуалните атаки навръх Нова година
netinfo

В Австрия и Швеция също имало сексуални посегателства на Нова година

Интернет изданието на списание "Шпигел" съобщи, че правоохранителните органи вече са получили около 200 жалби за правонарушения, извършени в центъра на Кьолн в новогодишната нощ. Повечето са от жени, оплакващи се за сексуални похождения срещу тях.

Сайтът отбелязва, че полицията е успяла да намери много откраднати в същата нощ мобилни телефони в Кьолн. По данни на "Шпигел" те са открити в приюти за бежанци или в непосредствена близост до тях.

Източник: БТА