Франция нанесе нови удари срещу „Ислямска държава
Франция нанесе нови удари срещу „Ислямска държава / БГНЕС, архив

Френската авиация извърши през изминалата нощ ново въздушно нападение срещу Ракка, бастиона на групировката „Ислямска държава" в Сирия, предаде Франс прес.

Разрушени са команден център и център за обучение на бойци на джихадистите, съобщи генералният щаб на френските въоръжени сили. Това е втората бомбардировка на Ракка, предприета от френските сили в рамките на 24 часа.

Франция бомбардира бастиона на Ислямска държава - град Ракка в Сирия

В атаката участваха 10 изтребителя Рафал и Мираж 2000, които излетяха от Обединените арабски емирства и пуснаха 16 бомби. Двете цели бяха ударени и разрушени едновременно, се казва в комюникето.

Осъществено в координация с американските сили, нападението бе насочено срещу обекти, открити предварително по време на френски разузнавателни операции, добавя генщабът. Френската авиация се сражава с ИД в Сирия от септември, припомня Франс прес.

Оланд: Франция е във война със страхливци, а не в сблъсък на цивилизации

След атентатите в Париж от 13 ноември - най-кръвопролитните, извършвани досега във Франция, президентът Франсоа Оланд обеща "безмилостен" отговор на джихадистите.

По молба на Франция ЕС задейства за първи път текст от договора за Общността, свързан със съвместната защита, съобщи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Това е най-вече политически акт, поясни френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан.

Задействаният чл. 42.7 от Договора за ЕС разглежда случаите, когато държава от Общността е станала жертва на въоръжено нападение. Предвижда се, че в такива случаи останалите държави от ЕС имат задължението да окажат съдействие с всички възможни средства на тяхно разположение.

Поне двама от терористите, ударили Париж, са били в Сирия

Същевременно френското правителство замисля законови промени, по силата на които на френските граждани, върнали се от Сирия или Ирак, да се налагат драконовски условия на наблюдение, като домашен арест, заяви пред Франс прес правителствен източник.

По официални данни 571 френски граждани са отишли в Ирак и Сирия, 245 са се върнали и 141 са убити там, добавя АФП.

През изминалата нощ френските сили на реда извършиха 128 обиска по силата на обявеното след атентатите в Париж извънредно положение. Десет души са били задържани под стража.

При подобна операция през предходната нощ са били извършени 168 обиска в 19 френски департамента, при което са задържани за разпит 23-ма души и иззети 31 оръжия, включително гранатомет, автомат "Калашников", пистолети и бронежилетки.

Общо 115 000 полицаи и войници са мобилизирани след нападенията в Париж от петък, в които бяха убити 129 души, а 352-ма са ранени.

Париж след атаката: 129 жертви, 352 ранени, 99 в тежко състояние

Повечето ислямисти, които са участвали в нападенията и които до момента са идентифицирани, не са били известни на френските специални служби.

Френската полиция е установила самоличността на още един от нападателите, досега бяха идентифицирани шестима, съобщи радио Ер Те Ел, цитирано от ТАСС. Нападателят е бил разпознат по снимки от Главното управление за вътрешна сигурност. Името му не се съобщава, но е известно, че е бил известен на полицията за радикалните си възгледи.

Миналото лято френските специални служби са успели да предотвратят шест атентата, сравними с тези на 13 ноември в Париж, заяви френският вътрешен министър.

Източник: БТА