Париж след атаката: 129 жертви, 352 ранени, 99 в тежко състояние
Париж след атаката: 129 жертви, 352 ранени, 99 в тежко състояние / снимки: БГНЕС

Кървавата равносметка след безпрецедентните терористични атаки в сърцето на Франция - Париж, е 129 жертви до момента - повечето млади хора, граждани на различни държави, повечето французи, 352-ма ранени, 99 души в критично състояние.

103-ма от загиналите при терористичните атаки в петък вечерта в Париж са идентифицирани, но между 20 и 30 още не са разпознати, съобщи по-рано днес премиерът на Франция Мануел Валс.

Излизат все повече подробности за терористите, атакували Париж

В кървавата баня във френската столица са участвали три терористични групи. Френските власти днес съобщиха имената на двама от терористите-камикадзета, които се взривиха във френската столица.

Това са 29-годишният френски гражданин Исмаил Омар Мостефа, чийто брат и баща бяха задържани, и сирийският гражданин мигрант Ахмед Алмохаммед. Той е влязъл в Европа през Гърция и е продължи по балканския маршрут на миграцията през Македония и Сърбия. Френският вестник „Фигаро” разкри името и на трети от общо 7-те терористи в Париж. Той е Абдулакбак Б. Повече подробности за него, обаче, изданието не дава.

До този момент са задържани петима души от белгийската полиция във връзка с терористичните атаки в Париж. Те бяха арестувани в брюкселската община Моленбек-Сен-Жан. Там живее голяма мюсюлманска общност, сред която и радикално малцинство.

По-рано днес властите във Франция откриха и три автомата „Калашников” в автомобил, който е бил използван от терористите по време на нападенията им. Колата била изоставена в Монтрьой в Сен Сен Дьони, регион Ил дьо Франс, Северна Франция.

Междувременно днес Франция поиска да се свика извънредно съвещание на министрите на вътрешните работи на Европейския съюз на 20 ноември в Брюксел, за да се засили борбата срещу тероризма след атентатите в Париж. Борбата срещу тероризма трябва да се поведе още по-енергично на всички равнища и особено на европейско и международно, се посочва в комюнике на френското министерство на вътрешните работи.

Париж след атаката 129 жертви 352 ранени 99 в тежко състояние
netinfo


ХРОНОЛОГИЯ на атаките:

Кървавата баня в Париж е траела 30 минути, показва хронологията на кървавата баня, представена от прокурора на Париж Франсоа Моленс.

Съгласно последователността на събитията, уточнена от следствието и представена от Моленс, първият взрив е станал в 21:20 местно време до стадиона „Стад дьо Франс” по време на приятелския мач Франция-Германия. „На място бяха открити две тела, едното на терориста смъртник, а второто на минувач”, уточни прокурорът, цитиран от ТАСС.

Минути по-късно, в 21.25 ч., е имало интензивна стрелба в 10-и район на Париж пред ресторанта „Малката Камбоджа” на улица „Алибер”. Там на място са убити 15 души, още 10 са ранени. „Според показанията на очевидци терористите са се придвижвали с кола „Сеат”, добави Моленс.

В 21.30 ч. е имало втори взрив пред „Стад дьо Франс”. Бомбата е била задействана от терорист самоубиец.

В 21.32 ч. е имало нова престрелка, този път в 11-и район на Париж на улица „Фонтен-о-Руа”. Там са убити 5 души, 8 са ранени. „Терористите също се намирали в черен автомобил „Сеат”, уточни прокурорът на Париж.

В 21.36 ч. стрелба в същия квартал на улица „Шарон”- 19 души убити, 9 ранени. Престъпниците отново са били със „Сеат”.

Пак минути по-късно, в 21.40 ч., е станал взрив на булевард „Волтер”. Терорист смъртник е задействал взривно устройство. Тук тежко ранен е един човек, а много други са получили не толкова тежки наранявания.

В 21.40 ч. трима въоръжени терористи са спрели с автомобил „Поло” пред концертната зала „Батаклан” в 11-и район на Париж. „Въоръжените лица влезли вътре и започнали стрелба. По време на действията си те споменавали Ирак и Сирия”, каза Моленс. Единият от терористите е ликвидиран по време на последвалия щурм. Другите двама са загинали при задействането на взрива. От заложниците са убити 89 души.

В 21.53 ч. е имало още един взрив край стадиона „Стад дьо Франс”, приведен в действие от терорист смъртник.

Париж след атаката 129 жертви 352 ранени 99 в тежко състояние
netinfo

„При всички престрелки се използвали различни модификации на автомата „Калашников”, посочи столичният прокурор. Следователите откриха няколко стотин гилзи с калибър 7,62 мм. Всички пояси на смъртниците са били с една и съща конструкция и пълни с поразяващи елементи за нанасяне на максимални щети”, каза още Моленс.

Източник: БГНЕС