Излизат все повече подробности за терористите, атакували Париж
Излизат все повече подробности за терористите, атакували Париж / снимка: БГНЕС, архив

Двама от терористите, извършили нападенията в петък в Париж, били на възраст между 15 и 18 години, съобщава днес в. "Фигаро", като се позовава на източник от съдебно-медицинската експертиза, цитиран от радио "Европа 1".

Междувременно френските власти са установили официално самоличността на друг от атентаторите самоубийци, извършили клането в концертната зала "Батаклан" преди да задействат поясите си с експлозиви. Става дума за френския гражданин Исмаил Омар Мостефаи, роден през 1985 г. в парижкото предградие Куркурон и до 2012 г. живял в град Шартр. Новината съобщи френският депутат Жан-Пиер Жорж, който е кмет на Шартр.

Мостефаи бил идентифициран по откъснатия му палец, намерен от следователите в концертната зала. Той бил известен на полицията за многобройни дребни закононарушения. Знае се също, че редовно посещавал джамията в град Люсе, близо до Шартр.

Между 2004 и 2010 г. той бил осъждан осем пъти, без да бъде вкарван в затвора. През 2010 г. той бил вписан в базата данни на спецслужбите като човек, изповядващ радикален ислям. Предполага се, че е пребивавал в Сирия за няколко месеца, през зимата на 2013-2014 година.

Задържаха бащата и брата на един от терористите в Париж

Друг заподозрян за нападенията в Париж вероятно е влязъл в Европа през Гърция, заявиха гръцки правителствени източници, цитирани от Ройтерс. По думите им все още се води разследване. Ще е нужно да се установи дали евентуални документи за самоличност и данни за пръстови отпечатъци съвпадат с останките от атентаторите, за да може да се каже дали те са минали през Гърция, представяйки се за бежанци, или вероятно са купили или откраднали паспорти по пътя.

По-рано гръцкото вътрешно министерство каза, че един от заподозрените за терористичните нападения в Париж може да е влязъл в Европа като бежанец.
Гръцкият втори министър за защита на гражданите Никос Тоскас заяви, че притежателят на сирийския паспорт, намерен до трупа на един от атентаторите, е преминал през Гърция през октомври.

Според източник от гръцката полиция притежателят на паспорта е бил млад мъж, пристигнал на остров Лерос с плавателен съд от Турция заедно с група от 69 бежанци и отпечатъците му са били снети от гръцките власти. Тоскас каза, че не разполага с информация дали паспортът е бил проверяван в други държави, през които притежателят му може да е минал на път за Франция.

Един от терористите в Париж може да е влязъл в Гърция като бежанец

В същото време Сърбия разкри името на терориста, влязъл в Гърция. Сирийският граждани Ахмед Алмохаммед, който е стигнал до Франция през Сърбия, е заподозрян в организирането на терористичните атентати в Париж, съобщава белградският вестник „Блиц". Изданието публикува снимката от паспорта, който бе намерен у един от терористите, посочва БГНЕС.

„Въз основа на този паспорт френските служби за сигурност поискаха помощ от колегите си в Сърбия, защото знаят, че нашите служби регистрират всички, които влизат в Сърбия, и имат най-пълната база данни за мигрантите от балканския маршрут", пише „Блиц".

Това е същото лице, за което вече се съобщаваше, че е влязъл в Европа през Гърция. Смята се, че Ахмед Алмохаммед го е направил на 3 октомври. На 7 октомври с група бежанци той е влязъл в Сърбия близо до македонското село Миратовац, бил е регистриран в град Прешево и е подал молба за даване на убежище. Отбелязва се, че той е преминал през необходимата проверка и у него оръжие не е имало. Скоро след това той се е прехвърли в Хърватия, а оттам в Австрия.

Нападенията в Париж са извършени от три координирани групи терористи

Междувременно стана ясно, че един от терористите в Париж е имал билет за мача на стадион „Стад дьо Франс" и се опитал да вкара взрива вътре, но е бил забелязан от охраната, пише вестник „Уол стрийт джърнъл". Позовавайки се на полицията, изданието твърди, че охраната е надушила пояса с взривове по тялото на терористи около 15 минути преди началото на мача. Той се опитал да се скрие от силите на реда и задействал пояса. Полицията подозира, че той е искал да извърши атентата на самия стадион, за да има повече жертви. Три минути по-късно прогърмял взрива на втори терорист. Третият взрив е станал около ресторант за бързо хранене до стадиона. Първоначално хората на стадиона възприели взривовете като звуци от петарди, които запалянковците често носят на мачовете.

"Но когато видях, че евакуират Оланд (френския президент), разбрах, че това не са петарди", сподели един от служители по сигурността. Той добави, че президентът е напуснал стадиона веднага след първия взрив. Ръководителят на френската футболна федерация Ноел льо Гре заяви, че новината за взривовете е била спестена на зрителите и играчите, за да не се посее паника. Свидетели твърдят, че новината плъзнала из стадиона през второто полувреме.

Франция е във война с Ислямска държава, заяви премиерът Манюел Валс

Друга информация, която се появи в световните медии е, че жена може да е била сред нападателите срещу рок концерта в парижката зала "Батаклан", съобщи радио Еurope1.

Според медията зрителите, които са присъствали на концерта, съобщили, че са видели как вътре са влизали трима терористи - двама мъже и една жена.

Общият брой на загиналите в атентатите в петък са 129 души, други 352 са ранени, от тях 99 са в критично състояние.