/ iStock/Getty Images
Заплахите на руския президент Владимир Путин с ядрено оръжие са напълно неприемливи и неуместни. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос, свързан с годишното обръщение на Путин към двете камари на парламента в Москва.

Речта на Путин е част от усилията му да бъде преизбран и е пореден пример на опит за прехвърляне на вината за началото на войната в Украйна, каза говорителят. Той добави, че руските действия в Украйна досега са провал, предава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Путин пак заговори за риск от ядрена война

Попитан за искането на Приднестровието за помощ от Русия заради "натиск" от Молдова, говорителят посочи, че ЕК следи събитията много внимателно и изрази надежда за намирането на мирно решение между Кишинев и Тираспол. Стабилността в региона е в общ интерес, насърчаваме двете страни да предприемат конструктивни разговори и вярваме, че молдовските власти ще направят всичко по силите си за намиране на решение, отбеляза той. ЕС подкрепя мирно уреждане на замразения конфликт в Приднестровието, което е част от Молдова, добави говорителят.
кор. на БТА Николай Желязков