/ netinfo
Закъснялото извинение на Стивън Банън, низвергнатия главен стратег на Доналд Тръмп, бе половинчато и не прекрати критиките от страна на Белия дом, пише в. "Вашингтон пост".
В писмено изявление, огласено вчера, Банън нарече "недоразумение" пасажите от книгата "Огън и ярост" на Майкъл Улф, в които е цитиран да казва, че срещата на Доналд Тръмп Младши с руска адвокатка миналата година е "предателска" и "непатриотична".
 
Банън твърди, че среща на хора от екипа на Тръмп с руснаци била изменническа

В обяснението си Банън твърди, че критиката му е насочена не към сина на Тръмп, а към бившия шеф на предизборния щаб на Тръмп Пол Манафорт, който е сред обвинените в разследването за руска намеса в изборите в САЩ.

ова разследване е лов на вещици", заяви Банън и изказа съжаление, че е забавил своята реакция на "неточното съобщение относно Доналд-младши, което е отклонило вниманието от историческите постижения на президента".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп
БГНЕС

Тръмп обвини бившия си съветник Банън, че си е загубил ума

Белият дом обаче като че ли не прояви склонност за прости на Банън. Междувременно Тръмп продължи да ругае в "Туитър" Улф заради тази "лъжлива книга, написана от напълно дискредитиран автор".
Според приближен на Банън вчерашното му изявление цели не само помирение с президента, но и да противостои на вълната от оттеглящи се поддръжници на Тръмп. Освен това Банън продължавал да смята Тръмп за революционер в консервативното движение, пише "Вашингтон пост".

Адвокатите на Тръмп искат да бъде спряна книга

Бившият съветник на Тръмп - Стив Банън
БГНЕС

"Ню Йорк таймс" посочва, че изявлението на Банън е опит да се разграничи от взривоопасните си изказвания, цитирани от Улф. Пет дни след публикуването на книгата, през което време Банън бе в политическа изолация, той се извини за закъснялата реакция и обръща наопаки думите си, като нарече Доналд Тръмп Младши "патриот и добър човек". В изявлението си бившият стратег назова Манафорт като професионалист с "опит и познания как действат руснаците" и добави, че "той е трябвало да знае, че те са двулични, коварни и не са наши приятели".
БТА