Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини бившия си съветник Стив Банън, че е „загубил разума си“ в остро изявление срещу човека, който бе един от стратезите на неговата зрелищна победа на изборите през 2016 г. Тази атака от страна на Тръмп идва в отговор на цитати на книгата на Майкъл Улф "Огън и ярост: В Белия дом на Тръмп", която ще излезе следващата седмица.

Банън твърди, че среща на хора от екипа на Тръмп с руснаци била непатриотична

Стив Банън няма нищо общо с мен или моето президентство. Когато бе уволнен, той не само загуби работата си, но и разума си“, каза 45-ят американски президент на кратък брифинг. Според Тръмп ролята на Банън в историческата му победа е била „много ограничена“. Той обвини бившия си съветник, че е прекарал времето си в Белия дом да пуска фалшиви информации да изтичат до медиите, за да се прави на по-важен, отколкото е бил.

През август Банън напусна поста на главен стратег на Белия дом 

Бившият съветник на Тръмп - Стив Банън
БГНЕС

Бившият главен стратег на Белия дом Стив Банън нарече "непатриотична" и "изменническа" срещата от юни 2016 г. на група руснаци със сина на Доналд Тръмп и с водещи представители на предизборната кампания на баща му. В книгата Банън изразява изумление от срещата, състояла се в Тръмп тауър в Ню Йорк. На нея е присъствала руската адвокатка Наталия Веселницкая, за която се твърди, че е предлагала компрометиращи сведения за кандидат-президента на Демократическата партия Хилари Клинтън.

В срещата, уредена от сина на Тръмп, Доналд Тръмп-младши, присъствали още зетят на Тръмп - Джаред Къшнър, и Пол Манафорт, оглавявал по онова време предизборния щаб на кандидата на републиканците, спечелил президентските избори през ноември.

Колко струва досега разследването за руска намеса в американските избори?

Срещата е обект на федералното разследване за потенциална руска намеса в предизборната кампания в САЩ и за връзки на хора от екипа на Тръмп с Русия.
БТА