Ако мислите, че сте експерт в плача само защото сте скъсали с гаджето си, не бързайте. Има много неща, които не знаете за сълзите. Вижте защо плачем:

Има точно три вида сълзи. Базови, рефлекторни и сълзи, известни още като емоционални.

Базовите ви напояват окото, за да не изсъхне. Рефлекторните сълзи изхвърлят всякакви гадости, които случайно влизат в него, като газта от лука, боклуци, мухи, бръмбари и всякакви дребни твари, които не биха се бутали в очите ви единствено, ако сте си отворили широко устата.

Плачат ли повече съвременните мъже?

Емоционалните сълзи са най-чести.

Плачем заради силни емоции – стрес, удоволствие, гняв, мъка, тъга, физическа болка.

Жените плачат пет пъти по-често от мъжете.

плач
ThinkStock/Getty Images

Когато се произведе сълза от сълзотворната жлеза, ние рязко мигаме и я разпространяваме през окото. След това тази сълза или се стича драматично по бузата ви на саундтрака от „Тетрадката“ или през жлезата се шмугва в носа ви и изтича от там.

Да, когато плачете, вие ревете и през носа. Ефектът от клишето - като ревете да си издухвате носа - е същият, като това да си издухвате очите.

Нали знаете колко хубаво ви става като се наревете? За това си има обяснение. В сълзите се съдържа естествено болкоуспокояващо, наречено левцин енкефалин, което причинява доброто настроение, след като сте се наревали от скъсването с гаджето. Тогава късайте по-често.

сълзи
ThinkStock/Getty Images

В мозъка ви има място, наречено лимбична система, което отговаря за емоциите ви. И в частност – хипоталамуса. Той е тясно свързан с автономната ви нервна система (тази, върху която нямате контрол). Тази система, чрез невротранзмитер, наречен ацетилхолин, основно контролира сълзотворната система, която от своя страна симулира производството на сълзи.

С други думи плачът си е чиста химия. Или биология. Едно от двете. Ако си пуснете филма „Титаник“ за осемнайсти път, вие можете да се правите на най-големите мъже, но просто няма да имате контрол над слабото си тяло.

Вижте още:

Мъжките сълзи привличат жените

Женските сълзи казват на мъжете „Никакъв секс!”

Колко често плачат мъжете и жените?

Разкриха какво кара мъжете и жените да плачат

10 неща, които мъжете искат, но не правят, за да не ги наричат за "женчовци"

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук