Тофу е храна, направена от пресечено соево мляко. То често е наричано "сиренето на Азия", поради приликата му с обикновеното бяло сирене. Тофу е основна съставка в кухните на много азиатски държави, където служи за приготвянето на най-различни ястия - от салати до десерти. Ето няколко любопитни неща за тофу:

Създадено е в Китай преди около 2000 години по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. - 220 г.). Не са ясни подробностите около създаването му, но според местна легенда е измислено от китайски готвач, който случайно сложил в соевото мляко водораслото nigari, като по този начин млякото се пресякло, а резултатът бил - тофуто.

Тофу е японска дума. Произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

10-4-2-1 - японската тайна за здраве и дълголетие

Тофу е направено като сирене.  Процесът на приготвянето му е много подобен на правенето на сирене. Започва със соево мляко, добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите.

тофу
iStock/Getty Images

Храната е тясно свързана с будизма. Разпространението на тофу в Корея и Япония съвпада с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармични последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

тофу
iStock/Getty Images

Тофу е много здравословно. Проучванията, направени през последните години относно свойствата на соевите протеини показват, че редовният им прием може да понижи нивата на лошия холестерол до 35-40% . То е с ниско съдържание на калории на порция и е чудесен източник на протеини, желязо калций или магнезий.

Торта от зеленчуци и тофу похапват в Япония

Бенджамин Франклин представя тофу в САЩ.

Тофу е бил ценен деликатес на самураите. По време на периода Камакура (1182-1333 г. сл. Хр.)  е ценен деликатес на самурайската управляваща класа.

Замразяването на тофу го променя. След като се размрази консистенцията му вече е променена - става по-шуплесто и твърдо.

И още:

Мъжете не трябва да консумират много храна със соя

Шест от най-вкусните традиционни храни в света (ВИДЕО)

Вегетарианството ще спаси милиони човешки животи

Учени: Вегетарианците са виновни за глобалното затопляне

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук