Сълзотворен газ и полицейски палки на миньорския протест
Сълзотворен газ и полицейски палки на миньорския протест / netinfo
47-годишният Кольо Колев, който е участвал в протестните действия край Гълъбово, е станал жертва на полицейски побой, съобщиха синдикалистити от Мини Марица Изток. Мъжът е с контузни рани по главата. Той е бил задържан от полицаите в РПУ - Стара Загора и след намесата на лекар е освободен и настанен за лечение в болница. Срещу него не са предявени обвинения, съобщи за Дарик синдикалният лидер на КНСБ в Мините инж. Валентин Вълков.

Полицейската намеса е започнала още в ранните часове на деня, когато автобусите с миньорите от нощната смяна на Рудник Трояново-1 и Троянов-3 са спрени от патрули с цел проверка на изправността на колите. Това принудило работниците да извървят 6 километра пеша до мястото на протеста.

Там ги очаквали полицаи от Гълъбово и Стара Загора, разказаха очевидци. Според Валентин Вълков – синдикален лидер на КНСБ в Мините, полицаите са употребили срещу протестиращите сълзотворен газ. Вследствие на това в Университетска болница в Стара Загора са приети трима обгазени миньори.

Минути след като бе пуснат от полицията, битият Кольо Иванов Колев, съобщи за Дарик: “Никого не съм бил, никого не съм предизвиквал и не съм скачал срещу униформени”. Той допълни, че не са му били предявени обвинения и е бил пуснат след намесата на медицински екип. Лекарите са заявили, че случаят е спешен и отвели Колев за лечение в болницата.

“Ще поискаме оставката на вътрешния министър Румен Петков, а нашите протести ще продължат, въпреки полицейския произвол”, категорични са протестиращите.