/ Лалка Димитрова, DarikNews.bg
На 8 юли онлайн показания ще даде и самият Димитър Желязков
Съдът в Бургас пусна подсъдимия Бенчо Бенчев, обвинен в укривателството на несебърския бос Димитър Желязков-Очите, да се лекува в Турция, предаде БНТ.

Окончателно: Бенчев няма да пътува в Турция

Това стана ясно след поредното заседание по делото срещу Бенчев, което е и за незаконно притежание на оръжие и боеприпаси. Бяха разпитани свидетели, като на 8 юли онлайн показания ще даде и самият Димитър Желязков.

Прокуратурата: Защо съдът пусна Бенчо Бенчев да пътува в чужбина

Обвиняемият и защитата му поискаха от магистратите разрешение за напускане на страната до 7 юли, тъй като Бенчев имал спешна нужда от лечение в Турция. Съдът намери доводите им за основателни. От прокуратурата обаче протестираха това решение.

Водят Митьо Очите на разпит в Бургас на 1 април

"Аз съм изненадан, че отново има протест на прокуратурата.
Не мога да си представя, не дай си Боже, да се случи нещо с мен, тези хора не знам как ще се погледнат в огледалото, като убийци ли?", каза Бенчев.

Бенчо Бенчев: Да си почтен и да те обвиняват? Не може!

"Състоянието му се влошава. Вие сами виждате, че той има затруднение в говора и придвижването
. В интерес на правосъдието е той да се лекува, защото обратната хипотеза би означавала да се спре делото, докато той се излекува, а пък той не може да се излекува тук, може да се излекува в Турция", каза адвокатът на Бенчев - Менко Менков.

Припомняме, че Димитър Желязков е обвинен за това, че е ръководил организирана престъпна група за изнудване, принуда, заплахи, палежи и разпространение на наркотици. 

В нея са участвали още 12 души, включително и дъщерята на Желязков - Станислава. Тя е с обвинение за събиране на такса „Спокойствие" от таксиметрови фирми и собственици на търговски обекти в „Слънчев бряг”.

Освен като ръководител на организирана престъпна група, Очите ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви. За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.
БНТ